Az euróövezeti adósságválság az idei év első felében a felzárkózó európai gazdaságok növekedésére gyakorolta a legközvetlenebb negatív hatást, ám most már egyre több jel utal arra, hogy a tovaterjedő hatások miatt a legnagyobb felzárkózó gazdaságok növekedési lendülete is kifulladóban van - állapította meg a csütörtökön Londonban ismertetett féléves világgazdasági értékelésében a Moody's Investors Service, amely szerint továbbra is az euróválság jelenti a legnagyobb kockázatot a globális növekedésre.

Más londoni előrejelzések szerint az évtized végéig az Európai Unió egészének a világgazdasági súlya is folyamatosan és jelentősen zsugorodni fog a korábbi évtizedekben mért részarányhoz képest.

Átgyűrűző hatások

A Moody's - a világ legnagyobb hitelminősítő és pénzügyi-gazdasági elemzőcége - csütörtökön összeállított új helyzetértékelésében az euróválság átgyűrűző hatásaira hivatkozva jelentősen visszavette a húsz vezető gazdasági hatalom (G20) csoportjának felzárkózó tagországaira adott gazdasági növekedési előrejelzését. A felülvizsgált prognózis szerint ezek a gazdaságok az idén átlagosan 5,2 százalékkal, jövőre 5,7 százalékkal növekedhetnek, jóllehet a ház eddig 5,8 százalékos, illetve 6,0 százalékos átlagos reálnövekedést várt a G20-csoport felzárkózó gazdaságaiban erre a két évre.

A cég a húszak fejlett ipari gazdaságaiban 1,4 százalékos, illetve 2,0 százalékos átlagos növekedést vár 2012-re és 2013-ra; ezek az előrejelzések jórészt megfelelnek a Moody's előző, áprilisi globális prognózisában szereplő becsléseknek.

A Moody's a G20-csoport egészére - dollárra átszámított és így súlyozott nominális GDP-értéket figyelembe véve - idén 2,8 százalékos, jövőre 3,4 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít új előrejelzésében, 0,2 százalékponttal, illetve 0,1 százalékponttal alacsonyabbat az előző prognózisnál. A cég hangsúlyozza, hogy a G20-országcsoport növekedési üteme ennek alapján várhatóan jelentősen elmarad 2012-ben és 2013-ban az előző két év átlagától. A Moody's számításai szerint a G20-gazdaságok teljesítménye 2010-ben átlagosan 4,6 százalékkal, 2011-ben 3,2 százalékkal nőtt.

A hitelminősítő a felzárkózó térség legnagyobb gazdaságában, Kínában az idei és a jövő évre egyaránt 7-8 százalék közötti növekedést vár a 2010-ben és 2011-ben mért 10,3 százalékos, illetve 9,2 százalékos növekedési ütem után.

A Moody's csütörtöki prognózisában szereplő központi előrejelzési sáv alapján Németországban - a legnagyobb euróövezeti gazdaságban - idén 0,0-1,0 százalék közötti, 2013-ban 1,0-2,0 százalék közötti GDP-növekedésre lehet számítani. A cég fenntartotta azt a prognózisát, hogy az euróövezet az idei év egészét recesszióban tölti; a Moody's 0,5 százalékos átlagos GDP-visszaesést jósol a valutaunióban 2012-ben. Az átlag azonban rendkívül nagy belső eltéréseket rejt. A Moody's csütörtöki becslése szerint Franciaországban idén nem várható növekedés, az olasz gazdaság teljesítménye 2 százalék körüli mértékben, a spanyol gazdaságé valószínűleg 1,5 százalékkal csökken. A ház súlyos recessziót vár Portugáliában és Görögországban, 3,5 százalékot meghaladó, illetve csaknem 7 százalékos idei GDP-visszaeséssel.

Jelentéktelen Európa

Egy másik nagy londoni elemzőcég ugyancsak csütörtökön összeállított távlati előrejelzése szerint a válság sújtotta Európa világgazdasági súlya folyamatosan csökken, és az évtized végére a harminc évvel ezelőttinek kevesebb mint a felére zsugorodik. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzői az Egyesült Államokban tett tanulmányútjuk tapasztalatait összegezve közölték, hogy az amerikai politikai és közgazdászkörökben Európát már most gyakorlatilag a világgazdaság és a globális politika peremvidékére sorolják. Ebben része van annak is, hogy az amerikai megítélés szerint Európa mint katonai hatalom - Nagy-Britannia kivételével - "jelentéktelen", de a CEBR csütörtöki prognózisa szerint az az amerikai állítás is "tényszerűen megfelel a valóságnak", hogy Európa, mint gazdasági tényező, szintén egyre kisebb súlyt jelent globális összevetésben. A cég ennek alátámasztására saját becslést állított össze, amely szerint a jelenlegi összetételű Európai Unió részesedése a világgazdasági össztermékből az 1980-ban mért 34 százalék után az idén már csak 22 százalék lesz, 2020-ban pedig nem fogja meghaladni a 15 százalékot.

A CEBR csütörtöki londoni tanulmánya szerint különösen Barack Obama amerikai elnök környezetében okolják sokan Európát - és elsősorban az euróövezetet - a jelenlegi világgazdasági bajokért, attól tartva, hogy a valutauniós problémáknak tulajdonított gazdasági lassulás ronthatja Obama újjáválasztási esélyeit.