Már a lengyelek is "orbánoznak"

Kiakasztotta a lengyel gazdasági sajtót, hogy a tízéves magyar államkötvények hozama a hasonló lengyel papíroké alá került, ami azt mutatja, hogy előbbiek iránt nagyobb a kereslet, mint az utóbbiak iránt. Ez fordulat az elmúlt évekhez képest.
Barabás Júlia, 2016. október 19. szerda, 12:56
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya olcsóbban jut hitelhez a pénzpiacokon, mint Beata Szydlóé - ezzel a címmel adott hírt a lengyel média arról, hogy a tíz éves magyar kötvények keresettebbek, mint a hasonló lengyel állampapírok.

A Wiborcza internetes oldalán azzal élcelődik, hogy teljesült Jaroslaw Kaczynski, a radikális jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének jóslata.

Lengyelország de facto vezetője 2011-ben azt mondta, hogy eljön a nap, amikor Budapest Varsóban lesz (amivel persze a politikai-gazdasági rendszer átalakulására utalt). És igaza lett, hiszen a két kötvény hozama kiegyenlítődött.

Hajszálnyi különbség

A hét közepén a tízéves lengyel papíroké 3,09 százalék, míg magyar megfelelőjüké 3,04 százalék volt. Az alacsonyabb hozam a magasabb keresletről tanúskodik.

A lengyel elemzők azon keseregnek, hogy ez nemrégen még elképzelhetetlen volt. Varsó jó régóta olcsóbban jutott hitelhez, mint Budapest, mert a befektetők megbízhatóbbnak ítélték a lengyel gazdaságot és a korábbi kormányok gazdaságpolitikáját. Januárban például még két százalékon állt a tízéves kötvények hozama.

Ellentétes irány

A szakértők azzal magyarázzák a változást, hogy a két országban ellentétes irányban halad a gazdaságirányítás. Az Orbán kormány számos intézkedését - így a vasárnapi zárva tartást, a bankadót - visszavonta, illetve eltekintett a kereskedelmi láncok további sanyargatásától.

Ezzel szemben Szydlo kormánya még fordított pályán halad: korlátozni akarja a vasárnapi nyitva tartást és csökkenteni fogja a nyugdíjkorhatárt, aminek finanszírozásához vagy növelnie kell az adóbevételeket, vagy a korábbinál több hitelt kell felvennie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2016.10.19 13:58

Szydlo kormányra próbálják besározni, de a folyamat már a lengyel választások előtt elkezdődött. A magyar három-, ötéves kötvények a lengyel választás előtt is kedvezőbb kamatozásúak voltak, most a folyamat elérte a tízéves kötvényeket is.
Akár a románok is "Orbánozhatnának" mert az ötéves kötvények tekintetében MO. olcsóban jut hitelhez mint ők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html