Már a NATO csitítgatja a hollandokat és a törököket

A hétvégén Hollandia két török politikusnak sem engedte meg, hogy az országban Recep Tayyip Erdogan elnök alkotmánymódosítása javaslata mellett kampányoljanak. Azóta Ankara kétszer is bekérette a holland diplomáciai ügyvivőt, míg Rotterdamban és Amszterdamban is tömegek tüntettek a korlátozások miatt.
Szabó Dániel, 2017. március 13. hétfő, 15:22
Fotó: MTI/EPA

A feszültség csillapítására szólította Hollandiát és Törökországot hétfőn Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, mielőtt brüsszeli sajtótájékoztatóján bemutatta az észak-atlanti szövetség 2016-os évértékelő jelentését - írja az MTI.

"Arra biztatnám a feleket, hogy mutassanak tiszteletet egymás iránt, legyenek higgadtak és tegyenek megfontolt intézkedéseket" - mondta el a katonai szövetség vezetője, aki szerint a feszültség csillapításához azokra a dolgokra kell koncentrálni, amelyek egyesítik a feleket.

Az elnöki ambíciók okozzák a bajt

A két ország közötti diplomáciai konfliktust az okozta, hogy szombaton a holland hatóságok visszavonták Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter repülőgépének leszállási engedélyét. Később Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját tartóztatták fel a rotterdami török konzulátusnál, majd visszafordították a német határ felé.

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az elnöki rendszer bevezetéséről, mely szinte teljhatalmat adna Recep Tayyip Erdogan kezébe. A tárcavezetők a Hollandiában élő jelentős török kisebbség körében kampányoltak volna, viszont a holland kormány a közrendre és biztonsági okokra hivatkozva ezt megtiltotta.

Az intézkedés fordítva sült el, ugyanis éppen emiatt két holland városban is rendbontások történtek. Vasárnapra virradó éjszaka például a rotterdami török konzulátusnál a tüntetők üvegekkel és kövekkel hajigálták a rendőröket. A tiltakozó csoportot vízágyúval oszlatták fel. Az incidensben legalább heten megsérültek, 12 embert őrizetbe vettek.

Zászlócsere és fenyegetés

Erdogan a lépésekre válaszul lenácizta a holland kormányt, ezt később visszavonta. Később, amikor Mark Rutte holland miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy bocsánatkérésre nem hajlandó, de békülne Ankarával, a török államfő csak annyit üzent vissza, hogy Hollandia megfizeti majd az árát annak, hogy tönkretette a két ország kapcsolatát.

Rendbontások ezután nemcsak Rotterdamban és Amszterdamban voltak, hanem Isztambulban is: vasárnap egy tiltakozó felmászott a holland főkonzulátus épületének tetejére, letépte a holland lobogót, és egy török zászlót tűzött a helyére. Ez nemzetközi jogot sért, amely ellen várhatóan diplomáciai jegyzékben tiltakozik majd a holland fél - mondta el Tóth Norbert nemzetközi jogász hétfőn az M1 műsorában az MTI szerint.

Már harmadjára kéretik be a holland ügyvivőt

A török kormány is lépett: az elmúlt két napban haromszor kérették be a holland követségi ügyvivőt a külügyminisztériumba. A tárca közölte vele, hogy a török miniszterekkel szembeni bánásmód nem felel meg a diplomáciai udvariasság alapelveinek, és sérti a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. A külügyminisztérium tudatta, hogy a történteket határozottan elítéli, és hivatalos, írott bocsánatkérést vár Hollandiától az eset miatt.

Törökország felszólította Hollandiát, hogy vizsgálja ki a jogsértéseket, az elkövetőket pedig vonja felelősségre, és tájékoztassa az eljárások eredményéről. Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török miniszter hétfőn kijelentette, biztos, hogy lesznek Hollandiát érintő török szankciók.

Óvatosságra szólította fel állampolgárait Hollandia az Ankara és Hága közötti diplomáciai feszültségeire hivatkozva egy hétfőn megjelent utazóknak szóló kiadványban. Aztán még hétfő délután még feszültebbé tette a viszonyt, amikor elmondta: ahogy Törökország büszke ország, Hollandia is az, ezért fenyegetések nyomása alatt nem fog tárgyalóasztalhoz ülni.

(Fent képünkön: Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a török elnöki hatalom kiterjesztéséről tartandó népszavazás ügyében kampányol a helyi török közösség előtt a kelet-franciaországi Metzben 2017. március 12-én.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ezt-neked, 2017.03.13 20:23

@csaba.7272: "Véget kellene vetni Nyugat-Európában a plüssállatka simogató politikának, és megtölteni a hajófenekeket törökökkel, bevándorlókkal. Irány haza! Tudják már végre, hogy hol a helyük egy idegen államban, ahol befogadták őket!"

Teljesen egyetértek az általad leírtakkal, a bevándorlóknak betű szerint el kell fogadniuk a befogadó ország törvényeit, és a helyi kulturális szokásokat, aki erre nem képes, annak ott nincs helye, felültetni az első hazájába tartó gépre és kész!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba.7272, 2017.03.13 20:13

Nos ki, kiket fogadott be? Kezdjük az elején a dolgokat. A vendégmunkás, bevándorló törököknek maximálisan be kellene tartani a holland, német, francia stb. országbeli jogokat, törvényeket. Ha nem állampolgár az adott államban, csend legyen, nem hogy zászlókkal, meg Erdogan melletti tüntetésekkel megy ki az utcára. Örüljön, hogy nem a török szemétdombon kell élnie, hanem egy demokratikus államban, ahol nyugodtan élhet, dogozhat. Különben lehet hazahúzni! Kinyílt a csipájuk! Véget kellene vetni Nyugat-Európában a plüssállatka simogató politikának, és megtölteni a hajófenekeket törökökkel, bevándorlókkal. Irány haza! Tudják már végre, hogy hol a helyük egy idegen államban, ahol befogadták őket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsolt5, 2017.03.13 17:25

@alterego56: Eselyuk nem lenne olyasmire, mert a torokok elobb utnek oket agyon. Egesz Nyugat-Europa egy fosos kisgyerekhez hasonlithato! Torokorszag alkotmanyaban benne van, hogy kulfoldon torok politikai part nem kampanyolhat. Csak erre az egy dologra kellene felhivni a kedves torok politikusok figyelmet es Nyugat-Europa ezzel lazan megoldhatna a helyzetet, mondvan, hogy mi csak azt akarjuk, hogy ti torokok a sajat orszagotok torvenyeit tartsatok be? Persze az egy mas dolog, hogy Europa valamiert nagyon fel a torokoktol, ez pedig valoszinuleg a menekulthelyzet lehet? Ha a torokok raeresztik azt a tobb millio menekultet Europara, akiket ok tartanak fel a hataraikon, akkor azt hiszem, hamarosan egesz Europa felforrna? Olyan a helyzet, mintha egy puskaporos hordon ulnenk es a torokok nem fognak problemazni, ha meg kell gyujtani a zsinort?
Amennyi Europaban talalhato beloluk, ezek Erdoganert szetszedik majd a nyugat-europai orszagokat, foleg, ha maguk melle szervezik majd a jo kis afgan, afrikai menekulteket is? A kereszteny Europanak mar csak egy ilyen vallasi ?haborura? van szuksege, nem elegendoek a gazdasagi problemak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

alterego56, 2017.03.13 16:34

Azért kíváncsi lennék arra hogy a török hatóságok mit tennének azokkal a holland állampolgárokkal aki vélt vagy valós sérelmeik miatt szétvernék Fél Ankarát vagy Isztambult.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html