Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb vegyipari cége, a BASF több mint 1 milliárd euróból építene petrolkémiai üzemet az USA-ban. A vállalat azért döntött úgy, hogy nem Európában erősíti tovább pozícióit, mert az Egyesült Államokban az európai ár közel harmadába kerül a földgáz, így jóval alacsonyabb költségek mellett gyárthat termékeket a világpiacra.


A vállalat célja, hogy egyre kevésbé függjön a drága európai gyártástól, és egyre közelebb kerüljön azokhoz a régiókhoz, így az USA-hoz is, ahonnan egyre több árbevétele származik. Tavaly a BASF árbevételének még mindig közel 60 százaléka Európából származott, de Észak-Amerika (20 százalék) és Ázsia (14 százalék) is egyre fontosabb a bevételek alakulása szempontjából.

A vállalat a beruházásról a negyedéves számok közzétételével egy időben számolt be - írt a Reuters. A társaság az árbevétel soron 1,1 százalékos, a befektetők által leginkább figyelt operatív eredmény soron pedig 3 százalékos csökkenést ért el, a 2,1 milliárd eurós érték megfelel a 2,12 milliárd eurós elemzői várakozásnak. A BASF csak az amerikai szegmensben ért el növekedést operatív szinten, a 8 százalékos növekedés elsősorban a vállalat termékei iránt megemelkedett keresletnek tudható be. A vállalat eredményére nagyban hatottak a devizák mozgásai, a dollár gyengülése az euróval szemben illetve a feltörekvő országok devizáinak gyengülése is negatívan hatott az eredményre.

A vállalat továbbra is azt várja, hogy idén minimális mértékben emelkedik majd az üzemi eredmény. Az elemzői várakozások alapján az üzemi eredmény 2,7 százalékkal emelkedhet idén tavalyhoz képest.