Már a németek is az USA palagázára utaznak

Több mint 1 milliárd eurót költene a világ legnagyobb vegyipari vállalata egy amerikai üzem felépítésére, ez lenne a BASF valaha épített legdrágább üzeme - írta a Reuters.
portfolio.hu, 2014. május 3. szombat, 12:14
Fotó: Napi.hu

A világ legnagyobb vegyipari cége, a BASF több mint 1 milliárd euróból építene petrolkémiai üzemet az USA-ban. A vállalat azért döntött úgy, hogy nem Európában erősíti tovább pozícióit, mert az Egyesült Államokban az európai ár közel harmadába kerül a földgáz, így jóval alacsonyabb költségek mellett gyárthat termékeket a világpiacra.


A vállalat célja, hogy egyre kevésbé függjön a drága európai gyártástól, és egyre közelebb kerüljön azokhoz a régiókhoz, így az USA-hoz is, ahonnan egyre több árbevétele származik. Tavaly a BASF árbevételének még mindig közel 60 százaléka Európából származott, de Észak-Amerika (20 százalék) és Ázsia (14 százalék) is egyre fontosabb a bevételek alakulása szempontjából.

A vállalat a beruházásról a negyedéves számok közzétételével egy időben számolt be - írt a Reuters. A társaság az árbevétel soron 1,1 százalékos, a befektetők által leginkább figyelt operatív eredmény soron pedig 3 százalékos csökkenést ért el, a 2,1 milliárd eurós érték megfelel a 2,12 milliárd eurós elemzői várakozásnak. A BASF csak az amerikai szegmensben ért el növekedést operatív szinten, a 8 százalékos növekedés elsősorban a vállalat termékei iránt megemelkedett keresletnek tudható be. A vállalat eredményére nagyban hatottak a devizák mozgásai, a dollár gyengülése az euróval szemben illetve a feltörekvő országok devizáinak gyengülése is negatívan hatott az eredményre.

A vállalat továbbra is azt várja, hogy idén minimális mértékben emelkedik majd az üzemi eredmény. Az elemzői várakozások alapján az üzemi eredmény 2,7 százalékkal emelkedhet idén tavalyhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.05.03 14:44

Ezek szerint megsem Makon fektetik be az 1 milliard dollart....hopsza Sari hopsza ho minden nap egy fordulo....."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html