Szabó László Oscar Stenström külgazdaságért felelős államtitkárral folytatott megbeszélésén svéd partnere elismerte azokat a gazdasági eredményeket, amelyeket Magyarország az elmúlt 6 évben ért el. Bár a svéd GDP sokszorosa a magyarnak, exportjuk csak 50 százalékkal nagyobb, külkereskedelmi többletük pedig csak a fele a magyarénak. Ez mutatja, hogy nemzetközi összehasonlításban is komoly eredményeket ért el Magyarország az export-promócióban és a befektetések vonzásában, amit a svéd partner is elismert - mondta Szabó László.

Komoly svéd befektetések vannak Magyarországon, amelyek révén 17 ezer munkahely jött létre. A befektetői bizalom fenntartásához és új befektetők vonzásához pedig szükséges, hogy tudjanak ezekről az eredményekről, lássák, hogy érdemes Magyarországon befektetni - hangsúlyozta Szabó László.

A tárgyalásokon szerinte megmutatkozott, hogy Magyarország gazdasági stratégiája szimpatikus a svédeknek. Ez tükröződött Karin Olofsdotter helyettes államtitkárral, Svédország korábbi budapesti nagykövetével folytatott megbeszélésén is, aki dicsérte Magyarország utóbbi időben mutatott gazdasági teljesítményét - mondta az államtitkár.

Szabó László találkozott Ulf Pehrssonnal, az Ericsson kormányzati kapcsolatokért felelő alelnökével is. Az Ericsson nagy figyelmet fordít Magyarországra és folyamatosan fejleszti tevékenységét itt, mivel a cég második legjelentősebb kutatás-fejlesztési bázisa Magyarországon van a kontinentális Európában. Mintegy 2000 embert alkalmaz az Ericsson Magyarországon. Már döntöttek arról, hogy a cég egy új székházba költözik Budapesten, ahol egy helyen működik majd a vállalat szolgáltató és fejlesztő részlege, amely már az ötödik generációs kommunikációs rendszerek fejlesztésén dolgozik.

Szabó László beszámolt arról is, hogy csütörtökön rendeztek egy közös magyar-svéd infokommunikációs fórumot a stockholmi magyar nagykövetségen, ahol tíz magyar és sok svéd cég is megjelent. Az érdeklődést mutatja, hogy ennek kapcsán 49 üzleti találkozó jött létre magyar és svéd partnerek között. "A légkör annyira pozitív volt, hogy a svéd befektetők egy csoportja tervbe vette, hogy hamarosan, akár már a jövő hónapban Magyarországra látogat" - fogalmazott a KKM parlamenti államtitkára.