Már a szomszédunkban is megjelent a zikavírus

Romániában is megjelent a zikavírus: az első fertőzött nő nyilvántartásba vételéről kedden számolt be a bukaresti egészségügyi minisztérium.
MTI, 2016. július 12. kedd, 11:52
Fotó: MTI/EPA

A kórokozót egy 27 éves román állampolgárságú nőnél mutatták ki, aki június utolsó, július első napjaiban a karib-tengeri, Franciaországhoz tartozó Martinique szigeten járt üzleti úton. Hazatérése után hőemelkedéssel, bőrén kiütésekkel jelentkezett a bukaresti Victor Babes kórházban, ahol megállapították, hogy zikavírussal fertőzött.

Két napot töltött a kórházban, orvosai szerint nincs veszélyben, csak arra figyelmeztették, hogy a fertőzés szexuális úton is terjedhet, ezért azt tanácsolták, hogy partnerével legalább félévig használjanak óvszert.

A román egészségügyi minisztérium szóvivője felhívta az "egzotikus" országokba induló romániai utasok figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lehetséges veszélyekről, a szükséges oltásokról, utazásuk után pedig azonnal forduljanak orvoshoz, ha szokatlan tünetetek fedeznek fel magukon.
A zikavírus súlyos születési rendellenességeket, kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. Különösen a várandós nőkre veszélyes. Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget.

Februárban Csehországban, márciusban Szlovákiában is megjelent a zikavírus, júniusban pedig Szlovéniában is, ahol azóta már egy második esetet is regisztrálták. A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy vemhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

INRI, 2016.07.12 12:56

Romániában nem jelent meg a Zika vírus. Hazugság. Egy behurcolt fertőzésről van szó. Egy hetedikes tudja - a napi.hu-val szemben -, hogy a hasonló fertőzésekhez elengedhetetlen egy vektor. Jelen esetben egy fertőzött szúnyog. Ami nem él meg Európában...ahhoz kell még egy kicsi felmelegedés és tartós éghajlatváltozás. Shorosh pénzeli a világon a zika rémhírterjesztést. Ugyanúgy mint az Ebolával tették...ingyenes, amúgy tiltott emberkísérleteket hozott a rémhírterjesztése a gyógyszergyártó multiknak. Akik visszaadtak Shoroshnak az meg a napi.hu-nak például.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html