Már az IMF is optimista - nagyobb lesz a növekedés 2010-ben

A Valutaalap legújabb globális GDP-előrejelzése a korábbinál kedvezőbb képet fest az idei és a jövő évről is.
NAPI, 2009. szeptember 4. péntek, 15:06

Az IMF pénteken nyilvánosságra hozott globális gazdasági előrejelzése szerint a 2009-es 1,3 százalékos GDP-csökkenést követően a világgazdaság 2,9 százalékkal bővülhet 2010-ben. Korábban a Valutaalap 1,4 százalékos globális zsugorodást prognosztizált 2009-re, majd jövőre 2,5 százalékos GDP-növekedést - írta a Reuters.

A hírügynökség kezébe került hivatalos számokat a jövő héten hozzák nyilvánosságra, ám a kiszivárogtatott adatokból kiderül: az IMF előrejelzése nagyjából összhangban van az OECD második félév elején közölt számaival.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF-vezér a kedvezőbb előrejelzések ellenére is óvatosságra int - a kilábalást lassúnak, a kormányzati ösztönzések túl gyors megszüntetését pedig veszélyesnek nevezve. Minderről bővebben itt olvashat.

Az IMF a fejlett országokban 3,7 százalékos visszaesést, jövőre pedig 1 százalékos GDP-növekedést vár. (A korábbi becslések 3,8 százalékos mínuszról és 0,6 százalékos pluszról szóltak.) Az Egyesült Államok, az eurózóna, Japán és Németország gazdasága a korábban várnál kisebb mértékben, Nagy Britannia gazdasága azonban a várnál nagyobb mértékben zsugorodhat 2009-ben a Valutaalap szerint.

A jövő évet tekintve egyedül Japánnal és Németországgal kapcsolatban bizonytalan az IMF, miközben másutt már a korábban jelzettnél nagyobb mértékű fellendülést vár. Japánban 2010-ben a gazdaság 1,7 százalékos növekedését, Németországban azonban 0,1 százalékos GDP-csökkenést vár éves szinten.

HOZZÁSZÓLÁSOK