A lengyelek spórolnak, de nem úgy, ahogy azt kormányuk szeretné. A háztartások összes megtakarítása 1200 milliárd zloty (279 milliárd euró), ami nagyjából a GDP 65 százaléka - írja a Rzeczpospolita. A megtakarítások az elmúlt fél évben szépen gyarapodtak: három százalékkal bővültek.

Ezzel persze a lengyelek még messze vannak a fejlett európai országok polgáraitól. A spanyolok a GDP 150 százalékát tették félre, míg a németnél 200 százalék ez az arány. Ennek ellenére a szakemberek nem keveslik a megtakarítások nagyságát. Inkább azok szerkezetével van gondjuk.

A lengyelek ugyanis nagy ívben elkerülik a tőkepiacot. Félretett pénzüknek 60 százaléka bankbetét, minden hetedi zlotyt pedig készpénzben tartanak. Más szóval vagy a bankba viszik a pénzüket vagy a párnájuk alatt tartják.

Nem úgy lett

Ha mégis benéznek az értékpapírpiacokra, azt kényszerből teszik. Legalábbis így élik meg, hogy nyugdíjmegtakarításaik egy részét magánnyugdíj-pénztárakba kell vinniük. Ezt bizonyítja, hogy az alapok vagyona a felére csökkent azóta, hogy a szabályok megváltoztatása lehetővé tette a megtakarítások csökkentését.

A kockázatkerülő magatartás miatt a háztartások félre tett pénzének csak 17 százaléka forog az értékpapírpiacokon. Ebből alig kilenc százaléknyit befektetési alapokban, három százaléknyit részvényekben tartanak.

Ez a konzervatív magatartás nem találkozik a kormány elképzeléseivel. A varsói vezetés azzal számolt, hogy a lengyelek gyors ütemben bővülő megtakarításai olajat öntenek majd a gazdasági növekedés tüzére - derült ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes szavaiból.

Képesek voltak bukni az olimpián

Méretes veszteséget szenvedett el a lengyel köztévé a riói olimpia eseményeinek közvetítésén. Mint a Gazeta Wyborcza megírta a lengyel köztévé nagyjából 40 millió zlotyt (2,9milliárd forint) fizetett a jogokért, ám ennek csak a felét szedte be a reklámokból. Az összes közszolgálati csatornához befolyt minden szponzori és hirdetési bevételt, és az online értékesítést is beleszámolva közel 20 millió zloty folyt be a kasszába. A halvány szereplésen az sem segített, hogy a köztévé a szocsi téli olimpia és a riói nyári játékok közvetítési jogát egy csomagban szerezte meg. Igaz ugyanakkor, hogy legalább a nézettség jó nagy volt.