Már az USA-ban is nagyobbat kellene álmodni

Szakértők szerint az Obama-adminisztráció új gazdaságösztönző intézkedései haloványak.
NAPI, 2010. szeptember 8. szerda, 10:20
Fotó:

Ha át is mennek a törvényhozáson az amerikai kormány új gazdaságösztönző intézkedései (ami nem lesz gyors folyamat), akkor sem lesznek hatásosak - vélik a CNN Moneynak nyilatkozó elemzők. Már lassul a gazdaság, ezért nem számít mit tesz a kormány, fennáll a recesszió visszatérésének veszélye. Az év elején kellett volna lépni, amikor még megvolt a lendület - véli Lakshman Achuthan, az Economic Cycle Research kutatóintézet ügyvezetője.

Nem hiszem, hogy az új javaslatok megváltoztatják a dolgok menetét, segítenek valamit, de nem adnak lökést a gazdaságnak a következő 6-12 hónapban - állítja Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza, a további kormányzati beavatkozások ismert híve. Nem sok haszna van annak, hogy a vállalatok leírhatják adóalapjukból a beruházásaikat, ugyanis ez nem segíti a foglalkoztatást. Sőt, még növelheti is a munkanélküliséget, ha a cégek külföldről vesznek olyan technológiát, amely növeli a munka termelékenységét.

Miután a vállalatok készpénzkészletei rekordmagasak, nem sok értelme van az adóhitelek meghosszabbításának, emiatt ez az intézkedés nem fogja növelni a költekezésüket - mondja David Rosenberg, a Gluskin Sheff vezető közgazdása és befektetési stratégája. A vállalati befektetések három évtizede a leggyorsabb ütemben nőnek, ezért nevetséges, hogy a kormány a gazdaságnak azt az elemét támogatja, amely jól teljesít - teszi hozzá.

Az állami infrastrukturális kiadások növelése csak a deficitet bővíti - állítja Allen Sinai, a Decision Economics elemzője -, Japánban a kilencvenes években, azaz a stagnálással töltött elveszett évtizedben próbálkoztak hasonlóval, de nem jött be. Ezért nagyléptékű, új gondolkodásra volna szükség, hogy kirángassuk a gazdaságot abból a zavaros helyzetből, amelybe éppen süllyed - véli Sinai

David Wyss, a Standard & Poor's vezető közgazdásza szerint viszont az infrastrukturális beruházások szükségesek a gazdaság hosszú távú fejlődésének megalapozásához. Emellett hiba lenne hagyni, hogy a 2009-es intézkedéscsomag egyszerűen kifusson, és a lassuló növekedés közepette a régiek helyét ne vegyék át új projektek.

Zandi és mások szerint a legjobb az lenne, ha a kongresszus jóváhagyná a kormány javaslatát az évi 250 ezer dollárnál kevesebbet kereső családok adócsökkentéseinek meghosszabbítására. Ezzel el lehetne kerülni a recesszió visszatérését.

HOZZÁSZÓLÁSOK