Az amerikai igazságügyminisztérium vizsgálatot indított, hogy valóban összejátszanak-e fedezeti alapok az euró gyengülése érdekében. A minisztérium megkérte a fedezeti alapokat, hogy tartsák meg az euróügyleteikhez kapcsolódó írásos és elektronikus dokumentációt.

A kormányszerv elsősorban arra kiváncsi, hogy törvényellenes módon osztották meg egymással az információikat a fedezeti alapok; a kartellvád nem rita a Wall Street világában, bizonyítani azonban nagyon ritkán sikerül.

Az euró lejtmenetére játszó fedezeti alap-menedzserek – köztük Soros György alapjának képviselői, a Brigade Capital, az SAC Capital Adivisors és a 2008 novemberében a Lehman Brothers bukására játszó Greenlight Capital emberei – egy manhattani lakásban találkoztak a Monness, Crespi, Hardt & Co. cég szervezésében.

A találkozón a WSJ-hez eljutott információk szerint borús jóslatok hangzottak el görög válsággal kapcsolatban, többek között valószínűsítették, hogy az euró olyan mértékben gyengülhet, hogy paritás alakuljon ki a dollár és az euró között. Napokkal a vacsorát követően az euró nagyot gyengült a dollárral szemben, elemzők szerint a fedezeti alapok által megvalósított carry trade ügyleteknek köszönhetően. A hírek szerint éppen ezeket az alapokat kérte fel a igazságügyminisztérium a dokumentáció megőrzésére.

Az Európai Bizottság tegnap a görög válság fényében létrejött CDS-kereskedés kivizsgálását vetette fel. Kirby Daley, a Newedge Group elemzője szerint minden más szerencsétlenségével jól járó kereskedőnek – ebben az esetben a görög válságon profitáló fedezeti alapoknak – számítaniuk kell a közvélemény ellenük fordulásával, vagy akár kormányzati retorziókkal.