Durva nyelven beszél Lengyelországról az Európai Unió brüsszeli vezetése - kifogásolta Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság vezetője abban az interjújában, amelyet francia, német és olasz lapoknak adott. Úgy látja, hogy miközben Brüsszel a törökökkel udvariasan viselkedik, a lengyelekkel nem bánik kesztyűs kézzel.

Ezeket a kijelentéseit az alkotmánybíróság átszervezése és a sajtószabadság korlátozása miatt kapott bírálatokra reagálva tette. Szerinte aki támadja a varsói kormányt, az hiábavalóan erőlködik, mert Lengyelország Lengyelország marad - idézte a politikust a PAP hírügynökség.

Mire gondolnak?

Az interjú készítői megkérdezték Kaczynskit - aki kormányzati pozíció nélkül is, de facto vezeti az országot -, hogy mit értenek Orbán Viktor magyar kormányfővel a kulturális ellenforradalom kifejezés alatt.

Szerinte ez a változások jól előkészített programja, amely elsőbbséget ad a nemzeti tőke megerősítésének és annak, hogy a gazdaság egy része - például a bankok - állami kézben legyenek. Örülnek a külföldi tőke lengyelországi megjelenésének, de jelentős lengyel tulajdont akarnak a gazdaságban.

Emellett meg akarják szabadítani az embereket, különösen a sokgyermekes családokat a nyomortól. Része a tervnek a nemzeti öntudat fejlesztése, a patriotizmus megerősítése. Ezeken a területeken szerinte a korábbi - szintén jobboldali - kormány gyengén teljesített.

Pokolba vele

A politikailag korrekt nyelvhasználat korlátozza a szólás, a hit, a vita és a döntések szabadságát - fogalmazott egészen nyíltan az EU bevett stílusáról. Szerinte ennek segítségével egy bizonyos csoport kivégzi a demokráciát. Ennek ellen kell állni, ezért beszéltek Orbánnal kulturális ellenforradalomról.

Kaczynski szerint vissza kell állítani Európában a nemzetállamok koncepcióját, mert ez az egyetlen intézmény, amely garantálhatja a demokrácia és a szabadság érvényesülését és a kultúrák erősítését. Ennek érdekében a varsói kormány javasolta az európai alapszerződés módosítását.

Lengyelország és Magyarország között az a különbség, hogy az utóbbi kicsi, kaphat olyan engedményeket, amilyeneket az előbbi nem - folytatta a lengyel politikus. Szerinte az EU-t vagy gyorsan megreformálják, vagy összeomlik.