Már biztos, hogy durva brexit lesz, összecsapás várható

Várhatóan az Európai Unió mind a 27 brexit után megmaradó tagállama támogatni fogja, hogy a unió kőkemény feltételekkel tárgyaljon Nagy-Britanniával a válásról. Gibraltár ügyében késhegyig menő brit-spanyol összecsapás várható.
Komócsin Sándor, 2017. április 12. szerda, 12:10
Fotó: MTI/EPA

Az európai unió 27 tagállama gyakorlatilag támogatását adta ahhoz, hogy az uniós tárgyaló delegáció kemény feltételekkel egyezkedjen a brexitről a londoni kormánnyal - írta a Bloomberg. A EU feltételrendszerét Donald Tusk, a tagországok első számú vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke terjesztette a kormányok elé. Ezzel kapcsolatban tartottak háttéregyeztetést a hét első napjaiban.

Mindenki kemény

Ezen kiderült, hogy a 27 állam- és kormányfő, akiket brexitügyi tanácsadóik képviseltek az egyeztetésen, támogatja a Tusk-féle irányelveket, amelyeket március vége óta köröztetnek az uniós fővárosokban - tudta meg a hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásokból.

A tervezet talán legfontosabb eleme, hogy elveti Theresa May brit miniszterelnök javaslatát, miszerint egyszerre kellene tárgyalni a válásról és az azt követő, új EU-brit kereskedelmi megállapodásról. Ehelyett az EU előbb tisztázni akarja az előbbi részleteit, s csak ezt követően térne rá az utóbbira.

Nincs vita

A tárgyalások időrendjét immáron az EU szabja meg - miután London március végén hivatalosan is benyújtotta kilépési kérelmét -, így a felek legkorábban május végén ülhetnek egy asztalhoz. Ezt megelőzően április végén a tagállamok vezetői uniós csúcsértekezleten adnak konkrét feltételeket tartalmazó mandátumot az uniós delegációnak a brexittárgyalásokra.

Az EU-s egységet erősíti, hogy a hét eleji tárgyalásokon olyan kérdésekről volt szó, amelyekben a 27 államnak aligha lesz vitája egymással. Az egyik a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok jogainak ügye, a másik a lelépési díj, amit Londonnak fizetnie kellene korábbi uniós vállalásai alapján. Ezt 60 milliárd euróra becslik Európában (nagyjából az éves magyar GDP feléről beszélünk - a szerk.).

Szigorítani akarnak

A Bloomberg informátorai szerint egyes tagországok szigorítani akarták Tusk irányelveit. Egyetlen állam sem vitatta azt a tételt, amely kimondja, hogy nem lesz brit-EU megállapodás a kilépésről addig, amíg az Egyesült Királyság és Spanyolország nem állapodik meg Gibraltár új státusáról.

Ez nem lesz könnyű menet. Gibraltár jó ideje brit felségterület, amelyet a spanyolok maguknak követelnek. Egy heves vérmérsékletű korábbi tory vezető néhány hete azt mondta, hogy ha kell, országa háborút vív Spanyolországgal Gibraltárért.

Az április 29-ei uniós csúcsértekezlet előtt lesz még néhány egyeztetés. A tagállamok kormányinak megbízottai április 24-én, Brüsszelbe delegált diplomatái két nappal ezt követően ülnek tárgyalóasztalhoz, majd a brexitirányelvek tervezetét az EU-s miniszterek véglegesítik 27-én. Így főnökeik dolga gyakorlatilag már csak a papírok aláírása lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.04.12 22:10

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:
megint hulye vagy. nem azt irtam, hogy nem lephetnek ki, kilephetnek. de ha semmilyen szerzodesuk nem marad az eu es koztuk, akkor a wto szabalyai szerint kereskedhet, ami eleg nagy szopas a kozos piac utan, a gdp 5-10%-a ugrik egybol. ja es a masik, hogy amig nem lepnek ki az eu-bol, addig nem kothetnek mas orszaggal sem szerzodest, tehat se usa, se kina se semmilyen szerzodesuk nem lehet. azt meg ketlem, hogy annyira elo tudnak kesziteni, hogy mikozben az eu-val folyamatosan egyeztetniuk kell, akkor kulon mas orszagokkal szerkezetkesz szerzodesekkel varjak a kilepest. ugyhogy az idohuzas bizony fajni fog, es nem maltanak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.12 13:58

@atombandi: hogyne, ha mondjuk majd Máltának vagy Görögországnak nem tetszik a Brexit, egyszerűen nem engedik ki a briteket az EU-ból, mi? Sőt, rájukküldik az EU mind a 15 tankját...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.04.12 13:51

20.000 jogszabalyt kell modositania az angol parlamentnek csak az eu miatt 2 ev alatt, ami 500 munkanap. most porognek a honapok, es nem tortenik kvazi semmi. en mondtam, hogy ez lesz. teresa beszaladt a faszerdobe, giblaltarnak kvazi annyi. azzal, hogy ujabb es ujabb feltetelekkel alhatnak elo a tagallamok, annyit fognak elerni, hogy semmivel sem fognak elorelepni, marad a kirugas az uniobol, avagy a csinaljunk vissza mindent. szerintem ez utobbira van nagyobb esely, ellenben brutalis karok lesznek a gazdasagban a kaladozas utan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html