Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai unió 27 tagállama gyakorlatilag támogatását adta ahhoz, hogy az uniós tárgyaló delegáció kemény feltételekkel egyezkedjen a brexitről a londoni kormánnyal - írta a Bloomberg. A EU feltételrendszerét Donald Tusk, a tagországok első számú vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke terjesztette a kormányok elé. Ezzel kapcsolatban tartottak háttéregyeztetést a hét első napjaiban.

Mindenki kemény

Ezen kiderült, hogy a 27 állam- és kormányfő, akiket brexitügyi tanácsadóik képviseltek az egyeztetésen, támogatja a Tusk-féle irányelveket, amelyeket március vége óta köröztetnek az uniós fővárosokban - tudta meg a hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásokból.

A tervezet talán legfontosabb eleme, hogy elveti Theresa May brit miniszterelnök javaslatát, miszerint egyszerre kellene tárgyalni a válásról és az azt követő, új EU-brit kereskedelmi megállapodásról. Ehelyett az EU előbb tisztázni akarja az előbbi részleteit, s csak ezt követően térne rá az utóbbira.

Nincs vita

A tárgyalások időrendjét immáron az EU szabja meg - miután London március végén hivatalosan is benyújtotta kilépési kérelmét -, így a felek legkorábban május végén ülhetnek egy asztalhoz. Ezt megelőzően április végén a tagállamok vezetői uniós csúcsértekezleten adnak konkrét feltételeket tartalmazó mandátumot az uniós delegációnak a brexittárgyalásokra.

Az EU-s egységet erősíti, hogy a hét eleji tárgyalásokon olyan kérdésekről volt szó, amelyekben a 27 államnak aligha lesz vitája egymással. Az egyik a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok jogainak ügye, a másik a lelépési díj, amit Londonnak fizetnie kellene korábbi uniós vállalásai alapján. Ezt 60 milliárd euróra becslik Európában (nagyjából az éves magyar GDP feléről beszélünk - a szerk.).

Szigorítani akarnak

A Bloomberg informátorai szerint egyes tagországok szigorítani akarták Tusk irányelveit. Egyetlen állam sem vitatta azt a tételt, amely kimondja, hogy nem lesz brit-EU megállapodás a kilépésről addig, amíg az Egyesült Királyság és Spanyolország nem állapodik meg Gibraltár új státusáról.

Ez nem lesz könnyű menet. Gibraltár jó ideje brit felségterület, amelyet a spanyolok maguknak követelnek. Egy heves vérmérsékletű korábbi tory vezető néhány hete azt mondta, hogy ha kell, országa háborút vív Spanyolországgal Gibraltárért.

Az április 29-ei uniós csúcsértekezlet előtt lesz még néhány egyeztetés. A tagállamok kormányinak megbízottai április 24-én, Brüsszelbe delegált diplomatái két nappal ezt követően ülnek tárgyalóasztalhoz, majd a brexitirányelvek tervezetét az EU-s miniszterek véglegesítik 27-én. Így főnökeik dolga gyakorlatilag már csak a papírok aláírása lesz.