Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottság a lehető legrövidebb időn belül kihirdeti az első forduló hivatalos végeredményét, és kiírja a második fordulót április 21-re. A második fordulóra új területi, illetve helyi választási bizottságokat kell alakítani. A második fordulóba bejutott két jelöltnek joga van egyenlő arányú képviseletre valamennyi testületben - tette hozzá.

A szavazatok több mint 70 százalékának összeszámlálása után továbbra is Volodimir Zelenszkij humorista vezet 30,45 százalékos eredménnyel, a második helyen Petro Porosenko jelenlegi államfő áll 16,19 százalékkal. Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje a részeredmény szerint a szavazatok 13,15 százalékát szerezte meg.

A Donyec-medencei hadműveleti övezetben összesen 79 szavazókört hoztak létre, ahol a fegyveres erőknek a térségben szolgáló tagjai adhatták le a voksukat. Ezek közül 60 részeredményeit tette közzé a CVK honlapján, amelyekből az látszik, hogy a többségükben Zelenszkijre többen szavaztak, mint Porosenkóra - írta az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál által közölt térképen az látható, hogy az eddigi részeredmények alapján regionális bontásban Porosenko három szomszédos nyugat-ukrajnai megyében áll az első helyen: Ivano-Frankivszkban, Lvivben és Ternopilban. Az elsőben Zelenszkij csak harmadik Timosenko mögött, míg a másik kettőben mindössze negyedik, Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter is megelőzi őt. A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében az Moszkva-barát Jurij Bojkóra szavaztak a legtöbben, Zelenszkij pedig a második helyen végzett. Az összes többi megyében viszont, beleértve Kárpátalját, Zelenszkij szerezte meg a legtöbb szavazatot.

Megfigyelők Zelenszkij győzelmét elsősorban azzal magyarázzák, hogy az ukrán társadalom a végletekig kiábrándult a politikai elitből. Másfelől viszont hatékonynak bizonyult újszerű kampánya is, amelyben nem a hagyományos televíziós, óriásplakátos információhordozókra építettek elsősorban, hanem az internetre, jól kihasználva a közösségi és megosztó portálok nyújtotta lehetőségeket. Weboldalának látogatottsága például meghaladta a 2,3 milliót, amivel nagyjából elérték azt a szintet, amelyet Barack Obama amerikai elnök a 2008-as elnökválasztási kampányakor arányosan elért.

Olekszandr Donyij politikai elemző azzal magyarázta Porosenko bejutását a második fordulóba, hogy a várakozások ellenére az államfő presztízsének mégsem ártott annyira az állami hadiipari vállalatnál kipattant korrupciós botrány. Másfelől bevált az a választási retorika, amellyel maga mellé tudta állítani a hazafias érzelmű választókat. Sokakkal sikerült elhitetnie, hogy csak ő képes megvédeni Ukrajna érdekeit, így mindenki, aki ellene van az orosz érdekeket képvisel. "Azzal a tézissel, hogy aki Porosenko ellen van az Putyin mellett áll, sikerült csapást mérnie Julija Timosenko választói táborára" - konstatálta a  a szakértő.