Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (Ecfin) szakértői a magyar GDP idei növekedési ütemét a tavaszi jelentéshez képest 0,7 százalékponttal, 4,4 százalékra emelték, a jövő évit pedig változatlanul 2,8 százalékra becsülték.

A GDP 2019 első negyedévében 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A magyar gazdaság a fogyasztás és a beruházások erőteljes bővülésének köszönhetően tavaly 4,9 százalékkal nőtt, jóval meghaladva a még ősszel előrejelzett 4,3 százalékot. Egy évvel korábban, 2017-ben 4,1 százalékkal, 2016-ban pedig 2,3 százalékkal bővült a GDP - írta az MTI.

A havi gazdasági mutatók és felmérések azt mutatják, hogy a GDP-növekedés erőteljes maradt a második negyedévben. A beruházási ráta már magas szintet ért el, ezért a befektetések növekedése várhatóan lassul 2020-ban. A csaknem teljes foglalkoztatottság közepette lassul a munkahelyteremtés, ami valószínűleg visszafogja a lakossági fogyasztás növekedését. Az export növekedési üteme ugyancsak lassul a kulcspiacok tartós gyengesége miatt. Ugyanakkor az erős belső kereslet magasan tartja az importnövekedést, ami rontja a kereskedelmi mérleg egyenlegét - vélik az elemzők.

A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) májusban 4 százalékra emelkedett, azonban az év második felében várhatóan csökken - ezzel együtt a maginfláció 4 százalék közelében marad, mert a gyors béremelkedésből fakadó erős kereslet hatására nőnek a fogyasztói árak.

A bruttó átlagbér 2019 első négy hónapjában 10,4 százalékkal nőtt a feszes munkaerőpiac szűkössége és a minimálbér-emelés következményeként. A dohányra kivetett jövedéki adó folyamatos emelése mintegy 0,2 százalékpontot tesz hozzá az inflációhoz 2020-ban. A harmonizált fogyasztói árindex idén és jövőre is 3,2 százalékos lesz az Ecfin szakértőinek előrejelzése szerint.