A kórházi díjat - napi 100 korona (1100 forint) - már korábban megszüntette a balközép koalíciós kormány. Az orvosnál a betegeknek eddig minden látogatás alkalmával 30 koronát kellett fizetniük, a gyógyszertárakban pedig 30 koronát minden egyes, vényre felírt orvosság kiváltásakor. Az így befolyó pénz a orvosoknál és a gyógyszerészeknél maradt. Az illetékek bevezetésekor a jobboldal azzal érvelt, hogy az intézkedés eredményeképpen az emberek ritkábban fogják különösebb ok nélkül felkeresni az orvosokat.

A baloldal ellenezte az orvosi illetékeket, az orvosi szakszervezetek viszont jónak tartották a vizitdíj rendszerét. A kórházak most azt követelik, hogy a kieső bevételeiket az állam pótolja.

Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a tavalyi év eredményei alapján a kórházak és az orvosok bevételkiesése mintegy 3,27 milliárd korona (mintegy 37 milliárd forint) lesz, de az állam ennek nagyobb részét különféle módokon, de megtéríti az érintetteknek.

Az egészségügyi illetékek rendszere évek óta éles viták tárgya Csehországban. A lakosság többsége elutasította a rendszert. A legélesebb bírálat a kórházi díjat érte. A közvélemény szerint a napi száz korona sokakat elriasztott attól, hogy vállalják a kórházi kezelést. A parlament ugyanakkor arról is döntött, hogy 2018-tól kezdve Csehországban is bevezetik az elektronikus vények rendszerét. Ez jelenleg csak a marihuánát tartalmazó gyógyszerek esetében kötelező.