Hogyan törhetnék meg Donald Trump ingatlanmágnás páratlan szárnyalását az amerikai republikánus párt elnökjelöltségéért folyó harcban? Ez volt a témája annak a titkos tanácskozásnak, amelyen az USA néhány kiemelkedő csúcsvezetője és a párt befolyásos politikusai vettek részt - jelentette a Huffington Post az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Az asztal egyik oldalán ült Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, Elon Musk, a Tesla Motors, illetve a SpaceX első embere, továbbá Larry Page, a Google társalapítója. A másik oldalon foglalt helyet Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének frakcióvezetője, Paul Ryan, a képviselőház elnöke, több szenátor és képviselő, illetve Karl Rove "politikai guru", aki George W. Bush elnök tanácsadójaként vált ismertté.

Hogyhogy népszerű?

A rendezvényt az ismert amerikai konzervatív kutatóintézet, az American Enerprise Institute szervezte. A World Forum névre keresztelt tanácskozást minden évben megtartják egy Georgia állam partjai előtt lévő, magántulajdonban lévő üdülőszigeten. A sajtó nem kap meghívást.

A nevük elhallgatását kérő források beszámolója szerint az idei fórum főszereplője Rove volt, aki Trump legfontosabb gyengeségeiről tartott prezentációt.

Ebből kiderült, hogy a szavazók többsége kiszámíthatatlannak tartja az ingatlanbefektetőt és nehezen tudná elképzelni az USA elnökeként, vagy olyan valakiként, akire a gyereke felnéz. Emellett az amerikaiak óvakodnának attól, hogy az amerikai nukleáris fegyveres erő indítógombjainak közelébe engedjék Trumpot.

Hogyan jutottak idáig?

Az előadást követő beszélgetésen a résztvevők arra próbáltak rájönni, hogyan válhatott olyan erőssé az ingatlanmágnás, amilyenné vált, annak ellenére, hogy a politikán kívüli világból érkezik, és ilyen az általános megítélése. További fontos kérdés, miként lehetne megóvni a republikánus pártot attól, hogy elnöknek jelöljön valakit, akinek nem kellene az Egyesült Államok elnökévé válnia.

Trump március első felére megszerezte a jelöléséhez szükséges támogatók közel harmadát. Ha a jövő héten befut Florida és Ohio államban, akkor már csupán a hátra lévő delegátusok felét kell begyűjtenie a győzelemhez. Nem csoda, hogy a tanácskozás résztevőinek többsége csak reménykedik abban, hogy végül vereséget szenved a jelöltállítási versenyben.