Már csak ez hiányozna a Brexit után - Újabb bankválság fenyeget

Komoly gondok vannak az olasz bankrendszerrel. Egy ottani bankválság egész Európára átterjedne - figyelmeztetett Lorenzo Bini Smaghi, a Société Générale elnöke, aki szerint újra kellene gondolni az állami támogatások korlátozásáról szóló uniós banki szabályokat.
Napi.hu, 2016. július 6. szerda, 16:18
Fotó: Reuters

Az olasz bankrendszer egyre sérülékenyebbnek tűnik, elemzők pedig attól tartanak, hogy az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága "elsüllyedhet", ami betétkivonásokat, leminősítéseket eredményezhet szélesebb bázison is fenyegetve az európai bankrendszert. A CNBC-nek nyilatkozó piaci szereplők szerint ez az eurózóna stabilitására nagyobb veszélyt jelenthet, mint a britek kilépése az EU-ból.

Smaghi a Bloomberg televíziónak azt mondta szerdán, hogy az egész bankpiac nyomás alatt van. A volt ECB igazgatósági tag szerint a korábban elfogadott uniós szabályokat, amelyek korlátok közé szorították az állami pénzekből történő bankmentéseket, egy válságveszélyes piaci környezetben át kellene gondolni, hogy nem szükséges-e ezen szabályok felfüggesztése.

Az olasz bankokat mintegy 360 milliárd eurónyi rossz hitel terheli, ami az eurózónás nemteljesítő hitelek harmadát, a teljes lakossági hitelállomány ötödét jelenti és a bankrendszer pedig a brit népszavazás óta hullámvasúton ül. A kormány - a Brexit miatti eladási hullámtól tartva - hajlana arra, hogy megszegve az uniós szabályokat éljen az ideiglenes állami támogatással, ha a felügyeleti stresszteszt kimutatja a Banca Monte dei Paschi di Siena sérülékenységét. A bank egyébként hétfőn hozta nyilvánosságra, az Európai Központi Bank (ECB) figyelmeztette, hogy a rossz hitelállományát három év alatt 40 százalékkal csökkentenie kellene. Az állami megmentésről szóló hírt a kormányzati szóvivő cáfolta a CNBC szerint.

Ismét közpénzből?

Klaus Regling, az EU stabilizációs alapjának vezérigazgatója viszont egy másik televíziós interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy még piaci zavarok esetén is fontos az elmúlt években felállított európai banki szabályok betartása. Szerinte a létező szabályok viszont több megoldást is biztosítanak Olaszország számára a helyzet kezelésére. Regling szerint az olasz kormány folyamatos párbeszédet folytat az Európai Bizottsággal, hogyan lehetne erre a speciális helyzetre a szabályokat alkalmazni.

Smaghi viszont úgy véli, hogy az európai bankpiac egy rendszerszintű válsággal kell, hogy szembe nézzen, hacsak a kormányok nem fogadják el azt a nézetet, hogy az adófizetői pénzek jelentsék a végső menedéket egy válság idején a pénzintézetek számára. Szerinte bármilyen beavatkozásnak, amilyen gyorsan csak lehet, meg kell történnie.

A szakember úgy véli, Olaszországban és Németországban is sok olyan bank van, amelyik nem profitábilis és további konszolidációra szorul. Olaszországnak pedig még többet kell tennie a nemteljesítő hitelek kezelésére, emellett viszont - politikai oldalon - Matteo Renzi miniszterelnöknek olyan népszerűtlen intézkedéseket kell megtennie, mint például a kiadáscsökkentés, vagy leépítés.

A CNBC emlékeztet, hogy az olasz kormány már egy közel 5 milliárd dolláros alapot létrehozott idén a leggyengébb bankjainak feltőkésítésére, ám ez egyes elemzők szerint túl kevésnek bizonyulhat. Egy újabb eurózónás gazdasági összeomlás elkerülése érdekében ezért szakértők úgy vélik, egy gyors kompromisszumra lenne szükség Olaszország és Európa többi országa között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.07.07 08:19

Funds responsible for investing some £14bn in shopping centres, office blocks and warehouses have now locked out investors following the decision by Henderson, Threedneedle Columbia and Canada Life to suspend dealing on Wednesday after being swamped by investors attempting to redeem their cash.

The three made their announcements after Standard Life, Aviva and Prudential?s M&G barred investors from withdrawing their cash earlier in the week. The suspensions mean that half of all UK retail property funds are suspended, according to calculations by Hargreaves Lansdown, and there were expectations that more would follow.


Lépjünk már ki mi is az EU-ból! Ha egy kis csökkenését akarunk - mert a növekedésből már annyi jutott nekünk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html