Irán leállította hat európai országba irányuló olajkivitelét, azzal összefüggésben, hogy az Európai Unió szankciókat vezetett be az iszlám állam ellen - jelentette az ország angol nyelvű állami televíziója, a Press TV a Reuters beszámolója szerint.

A hír megjelenése után nem sokkal az iráni olajügyi minisztérium tagadta a jelentést. "Amennyiben ilyen döntés születne, azt az ország nemzeti biztonsági tanácsa jelentette volna be" - fogalmazott egy szóvivő.

A hat európai ország, amelynek irányába a média értesülése szerint Teherán elzárta az olajcsapot: Hollandia, Görögország, Franciaország, Portugália, Spanyolország és Olaszország. Magyarország nem vásárol nyersolajat Irántól, az országot ezért nem érintené egy ilyen döntés - legalább is közvetlenül.

Az EU 27 tagországa korábban azt a döntést hozta, hogy július elsejétől nem importál több nyersolajat Iránból, annak vitatott nukleáris programjára hivatkozva, amely a nyugati világ szerint valójában atombomba építését célozza - szemben az atomerőműről szóló hivatalosan képviselt iráni állami állásponttal.

Az iráni kormány már február 4-én közölte, hogy az ország visszavágja a bizonyos európai államokba irányuló olajkivitelét. Az iráni olajkínálat mintegy 20 százaléka talál vevőre az EU-ban, ennek felét Olaszország vásárolja meg.

A hír megjelenése után a WTI olaj irányadó határidős jegyzése 1 százalék körüli drágulással 101 dollár fölött állt a New York-i árutőzsdén, míg a Brent jegyzése 120 dollár közelébe emelkedett, ami 2011 augusztusa óta a legmagasabb napon belüli csúcsnak számít.