Már kiszámolták, mikor lesz maximumon az emberiség olajéhsége

A járművek üzemanyag-fogyasztásának mérséklődésével együtt visszaesik a globális olajkereslet emelkedésének üteme és a növekedést egyre inkább a petrolkémiai ipar generálja - áll a Goldman Sachs hétfőn megjelent előrejelzésében.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 24. hétfő, 13:58
Fotó: Reuters

A New York-i központú befektetési bank szerint 2017 és 2022 között évi 1,2 százalékkal emelkedik a világ olajkereslete, majd 2025-ig 0,7 százalékra, 2030-ig pedig 0,4 százalékra lassul le a növekedés. 2011 és 2016 között évi átlagban 1,6 százalékkal bővült a felhasználás - írja az MTI.

Az egyre üzemanyag-takarékosabb gépjárművek és az elektromos autók gyors elterjedésével "szélsőséges esetben" már 2024-ben megállhat a globális olajkereslet növekedése, de a feltörekvő gazdaságok, főként India felhasználásának emelkedése miatt várhatóan csak 2030-ban tetőzik a kereslet - írja a jelentés.

Az elektromos autók értékesítése gyors ütemben bővül, és a tavalyi 2 millió helyett 2030-ban már 83 millió lesz forgalomban a világon - prognosztizálják a bank szakértői. (Rémálom az autósoknak: bármikor elszállhat az olajár.)

A közlekedési szektor szerepe csökken és a kereslet növekedését mindinkább a petrolkémiai ipar generálja. Az olajtermékek piacán a következő öt évben túlkínálhat várható, és emiatt a fejlett piacokon számos finomítót zárhatnak be, míg a kereslet fókuszaiban, elsősorban Ázsiában új kapacitások léphetnek be - áll a Goldman Sachs előrejelzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2017.07.24 16:57

Annyira jól tudják az ilyet számolni,hogy középiskolás tanulmányaim szerint már el kellett volna fogynia az olajnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html