Már lassul az eurózóna kivitele

Az elmúlt három hónapban először csökkent az eurózóna exportja a megelőző hónaphoz képest - szakértők szerint ezzel elkezdődött a várt lassulás.
NAPI, 2010. szeptember 16. csütörtök, 11:31
Fotó:

Júniushoz képest júliusban 0,6 százalékkal csökkent az eurózóna exportja, miközben az import 1,5 százalékkal maradt el az előző hónaphoz képest - írja közleményében az Eurostat. A 16 országból álló térség 6,7 milliárd eurós többletet halmozott fel júliusban, szemben az egy évvel ezelőtti 11,9 milliárdhoz képest. A júniusi 2,2 milliárdhoz viszonyítva ugyanakkor növekedett a júliusi többlet.

A 27 tagú EU 5,7 milliárdos deficitet ért el, szemben a tavalyi minimális, 500 millió eurós többlettel és a júniusi 9,7 milliárdos hiánnyal. Egy hónap alatt a teljes unió exportja 0,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor a behozatal 1,1 százalékkal csökkent.

Az elemzők úgy értékelik, hogy az első félév kifejezetten jól alakult, viszont a második félévtől lassulás várható a globális kereslet enyhülése miatt. Régiókra bontva, az eurózóna kivitele az Egyesült Államokba az első félévben 12 százalékkal nőtt 2009 megegyező időszakához képest, az Egyesült Királyságba irányuló export 11, míg a Kínába szállított termékek forgalma 44 százalékkal bővült.

HOZZÁSZÓLÁSOK