Az ukrán sajtó és az elemzők továbbgondolták azt a hétfői hírt, amely szerint a kijevi pénzügyminisztérium megegyezett 19 milliárd dollárnyi ukrán állampapír birtokosával követelésük értékének 20 százalékos csökkentéséről - derül ki a KyivPost hírportál cikkéből. E kötvényeket magánbefektetők vásárolták a szabadpiacon. A kérdés: mi lesz a kormányközi szerződés alapján nyújtott orosz kölcsönnel?

Az adósságelengedésről szóló értesülést a Bloomberg, a Dow Jones Newswires és a Reuters is megerősítette, azonban sem a kormány, sem a hitelezők nem kommentálták. A felek arra hivatkoznak, hogy a tárgyalások folyamatban vannak.

Korábban arról érkezett hír, hogy a mintegy kilencmilliárd dollárnyi tartozást kezében tartó hitelezői csoport - amelyet a Franklin Templeton alap vezet - tíz százalékos vágásba menne bele, miközben az ukrán fél 40 százalékos engedményt akar.

Logikus kompromisszum

A szakértők ennek figyelembevételével úgy vélik, hogy a 20 százalékos arány reális alku lehet. Ukrajna az év elején azzal a feltétellel kapott 17,5 milliárd dollár hitelt az IMF-től, hogy megegyezik hitelezőivel 15,3 milliárd dollárnyi adóssága átütemezéséről.

Ennek formája a tőketartozás csökkentése mellett lehet a futamidő és a kamatok megváltoztatása is. A megállapodás értelmében az államadósságot 2020-ra a GDP 71 százalékára kell leszorítani a jelenlegi 135 százalékról.

Az átütemezésről folytatott tárgyalások jól haladhatnak - vonta le a következtetést a kiszivárogtatásból a kijevi Dragon Capital befektetési társaság. Erre utalhat az is, hogy a kormány augusztus elején megkapta az IMF-kölcsön újabb 1,7 milliárd dolláros részletét.

Jól csinálják

A Valutaalap úgy látja, hogy a hatóságok erős rajtot vettek az adósságcsökkentésből, a korrupció visszaszorításából, a kormányzás hatékonyabbá tételéből, a bankrendszer átalakításából és a szociális kiadások lefaragásából álló reformprogram végrehajtásában.

A friss forrásnak köszönhetően Kijev hétfőn át tudott utalni 60 millió dollárt kuponfizetésre. Ezt a 2021-ben lejáró, 1,5 milliárd dollár értékű kötvénye után kellett kifizetnie.

Ukrajna legutóbbi kuponfizetése is azt támasztja alá, hogy a hitelezőkkel folytatott tárgyalások jól haladnak - állapítják meg a Dragon Capital elemzői arra utalva, hogy a kormány korábban fizetési moratóriummal fenyegetőzött, ha nem sikerül dűlőre jutnia a kötvénytulajdonosokkal. A szakértők szerint látható, hogy ezt a mindkét félnek kellemetlen forgatókönyvet igyekeznek elkerülni.

Jönnek az újabb fordulók

Ám nincs idő a feleknek hátradőlni, ugyanis szeptember végén és október közepén egy 500 milliós, illetve egy 600 millió dolláros törlesztés válik esedékessé, amelyre a Bloomberg számításai szerint nincs forrása a kijevi kormánynak. A legnagyobb kérdés azonban annak a hárommilliárd dolláros orosz hitelnek a sorsa, amelyet december 20-ától kellene törleszteni. Ezt a kölcsönt még Viktor Janukovics államfő kormánya kapta Oroszországtól, mielőtt az államfő 2014 februárjában megbukott volna.

Moszkva eddig kategorikusan elutasította, hogy engedjen e követeléséből. Valószínűtlen, hogy az orosz fél - elfogadva a kijevi kormány ajánlatát - részt vesz a magánhitelezőkkel kötendő hitelátütemezésben - véli Timothy Ash, a Nomura feltőrekvő régiókkal foglalkozó elemzője. Mivel várhatóan egyik fél sem enged, Ukrajna vélhetően törlesztési hátralékba kerül Oroszországgal szemben a jövő év elejére.

Lamentál az IMF

Ez viszont az IMF-et küldi kényszerpályára, hiszen el kell döntenie: folytatja-e a kijevi kormány hitelezését annak ellenére, hogy nem fizeti egyik adósságát. Sok múlik azon, hogy mit gondolnak erről a speciális helyzetről a Valutaalap részvényesei, azaz világ legkülönbözőbb kormányai. Az IMF jelenleg bizonytalannak látszik az orosz hitel megítélésével kapcsolatban.

Nikolay Gueorguiev, a Valutaalap ukrajnai megbízottja a hónap elején arról beszélt, hogy a szervezet döntéshozó testülete még nem vitatta meg ezt a kérdést. Van még idő - mondta a tisztviselő -, Ukrajna egyelőre semmilyen törlesztésével nincs hátralékban és a technikai problémákat sokféleképpen meg lehet oldani.