Az olaj és a szén árának esése ugyan gazdaságosabbá áteszi a fosszilis tüzelőanyagokat elégető elektromos erőművek építését, ám a világ kormányainak agresszív támogatása továbblendíti az alternatív energiaformák előretörését - idézi az International Energy Agencyt (IEA), az OECD energiapolitikai tanácsadó szervezetét a CNBC. Ráadásul nem csupán a legfejlettebb államok fejlesztései segítik az új ágazatot, hanem a feltörekvőkéi is.

Az elmúlt egy évben üzembe helyezett új áramtermelő létesítmények fele alternatív energiaforrásokat hasznosít. A következő öt évben ez az arány nagyjából kétharmadra mehet fel a zöldenergia javára - fejtegette egy szingapúri konferencián Faith Birol, az IEA elnöke.

A megújulók lépésről lépésre a fő energiaforrássá válnak a világon. A változás elsősorban az OECD-országok mozgatják, de az IEA arra számít, hogy a zöldenergia-fejlesztések kétharmada a feltörekvő országokra, elsősorban Kínára és Indiára esik majd.

Ne habozzanak!

A decemberi párizsi klímacsúcs előtt a világ kormányai egymásra licitálva fogadkoznak, hogy csökkentik országaik szén-dioxid-kibocsátását, és a megújuló energia kulcsszerepet játszik ezen ígéretek a betartásában. India például megesküdött rá, hogy áramszükségletének 40 százalékát alternatív és más alacsony emissziós forrásokból fogja előállítani 2030-ban. Birol ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

A legfontosabb jó tanács, amelyet a kormányoknak adni tud, az az, hogy legyenek következetesek a változtatásokban. Ha egyszer elfogadtak egy programot a zöldenergia támogatására, akkor ahhoz tartsák magukat, ne változtassák meg minden évben, mert a kavarással bizonytalanságot keltenek a befektetők körében.

Olcsóbb lesz a gáznál

Az IEA úgy látja, hogy Kína különösen agresszíven nyomul a nagy energiaforradalomban. Ez nem csupán az energiatermelést jelenti. Az ázsiai ország megújulótechnológiái párosulva a nukleáris rendszereikkel, hamarosan az energetikai exportcikkeik legnagyobb részét teszik majd ki. Eközben az állami tulajdonú hálózatüzemeltető cég úgy számol, hogy 2050-ben már 80 lesz a zöldenergia aránya az ország energiamixében.

Úgy tűnik, hogy az újfajta energiatermelés az árversenyben sem marad alul. Az Egyesült Államokban rekordalacsony szintre süllyedt a napenergia ára - derült ki a Lawrence Berkeley National Laboratoy kutatóintézet adataiból. A szakértők további csökkenést várnak. A közüzemi méretű rendszerekben termelt napenergia ára 2021-re a földgázból nyert áram ára alá kerülhet.

Új munkahelyek

Ezzel egyidejűleg az IEA továbbra is halványnak látja az olajpiac esélyeit. Birol szerint a londoni Brent szabvány ára legalább 2016 közepéig 50 dollár/hordó alatt maradhat. Ennek elsősorban az autósok örülhetnek, mert ez a benzin és a gázolaj árát is alacsonyan tartja. Az számukra kedvező helyzetet azonban megváltozhat: az IEA arra figyelmeztet, hogy az olajipari beruházások 20 százalékkal estek idén.

Főként Észak-Amerikában és Brazíliában mérték szűk marokkal a forrást a pénzemberek és a cégek. A szakértő szervezet szerint a hanyatlás kitart a jövő évben is, így két évtizeden belül 2015 és 2016 lehet az az egymást követő két év, amelyben hanyatlanak az ágazatban a befektetések.

A nagy fordulat jele a munkaerőpiacon figyelhető meg. Közvetlenül és közvetve 18 százalékkal nőtt a foglalkoztatás a zöldenergia-ipar előretörésének köszönhetően 2014-ben, miközben az olaj- és gázszektor összesen több mint 200 ezer munkahelyet vesztett 2014 júniusa, a nagy olajáresés kezdete óta - jelentette a Reuters az International Renewable Energy Agency és a Swift Worldwide Resources adatait idézve.