Azt lehetne hinni, hogy ha néhány év múlva visszatérünk az eredeti nyugdíjkorhatárhoz, akkor minden olyan lesz, mint régen, de amit elrontottunk, már nem fordíthatjuk vissza - idézte a Business Insider Polsjka Joanna Tyrowicz közgazdász professzort, nyugdíjszakértőt. Semmilyen konjunkturális ciklus nem tudja behozni azt a trendet, amit ez az intézkedés elindított.

Lengyelországban a radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt első kormányzásának elején, 2016-ban szállították le a nyugdíjkorhatárt 60 évre, amivel teljesítették egyik szavazatcsalogató választási ígéretüket. A szakértő szerint a végzetes trend az, hogy egyre jobban nő a nyugdíjasok között azok aránya, akik az alacsonyabb korhatár miatt lettek jogosultak nyugdíjba menni.

QP | Quality Placement

Emiatt ők rövidebb ideig dolgoztak és átlagosan hosszabb ideig lesznek nyugdíjban, miközben az elöregedő társadalomban kevesebben fizetik a felosztó-kirovó rendszer szerint a nyugdíjaikat fedező járadékokat. Következésképpen a kormány egyre inkább arra kényszerül majd, hogy más kiadásoktól elvonva a pénzt tömje be a nyugdíjkasszán keletkező egyre nagyobb lyukat.

Ezt a káros folyamatot a szakértő szerint már nem lehet majd visszafordítani, ráadásul évek óta ölbe tett kézzel ülünk, fenntartva a nyugdíjkorhatár leszállításával elkövetett a hibát. Szerinte ha most visszaállna a korábbi korhatár, már akkor is csak a nyugdíjkasszán tátongó lyuk növekedését lehetne csökkenteni. Az elmúlt években a jó gazdasági konjunktúra elfedte a bajt, azaz a társadalombiztosítás reális helyzetét.