BUX
39588

Már látszik a sötétség az alagút elején...

Egyre nehezebb helyzet alakul ki a világgazdaságban, az eurózóna gondjainak oldódása attól függ, hogy a politikusok képesek lesznek-e megtenni a szükséges lépéseket - jelentette ki a Világbank elnöke.

NAPI, 2011. szeptember 6. kedd, 11:28

Veszélyes időszak következik a világgazdaságban. Az Egyesült Államok ugyan valószínűleg elkerüli a recesszió visszatérését - megúszhatja a dolgot a GDP növekedésének jelentős lassulásával -, az eurózónára azonban "különösen érzékeny idők" várnak, "számos tényező találkozik", és erősíti egymás hatását - jelentette ki Robert Zoellick, a Világbank elnöke a Bloombergnek adott interjújában. Előrejelzéséhez azonban hozzátette, hogy az nagyon bizonytalan, mert ha például Európában rosszul alakulnak a dolgok, az visszaüthet az USA-ra is. Az öreg kontinensen minden attól függ, hogy megszületnek-e a szükséges politikai döntések a kibontakozó válság visszaszorítása érdekében. Zoellick szerint az euró feltétlenül túléli a következő öt évet, ám arra kérdésre, hogy hány ország legyen tagja az övezetnek, még választ kell találniuk a európaiaknak.

A Világbank elnöke szerint mostanra világossá vált, hogy a problémák nem oldhatók meg a likviditás bővítésével, az Európai Központi Bank (ECB) és az európai stabilitási eszköz (EFSF) bevetésével. Az európai vezetők már felismerhették, hogy a pénzügyi támogatás nem hoz hatást, ha a bajban lévő országoktól elvárt megszorítások miatt azok gazdasasága tovább lassul, és végül a szigorítások és a visszaesés hanyatló spirálja alakul ki. Írország, Lettország és a több balti állam jobb úton halad, Spanyolország "számos fontos döntést hozott", Olaszországnak pedig fizetőképesnek kell maradnia - tette hozzá.

Pesszimistább Zoellicknél Tharman Shanmugaratnam szingapúri pénzügyminiszter, aki szerint az USA és Európa gazdasága már stagnál, s immár nagyobb a recesszió esélye, mint a visszaesés elkerülésének valószínűsége. A világ vállalatai visszafogják kiadásaikat, a fogyasztói bizalom elhalványul - hangsúlyozta anélkül, hogy megjelölte volna mely országokban vagy régiókban vár szerint gazdasági visszaesés.