Már megint másoknak szabad, amit a magyaroknak nem

Nagy-Britannia, Írország és Dánia mosolyogva hátradőlhet, miközben a többi uniós tagország az Európai Bizottság javaslata nyomán azzal néz szembe, hogy kapitális büntetéseket kell fizetne, ha nem vesz át menekülteket kvótája alapján.
Komócsin Sándor, 2016. május 4. szerda, 16:31
Fotó: Reuters

A brit kormány máris jelezte: részéről semmi akadálya annak, hogy az európai menekültügyi szabályozás az Európai Bizottság (EB) új javaslatának megfelelően megváltozzon - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A magyarázat egyszerű: London az új szabályozás szerint is visszaküldheti a menekültek azokba az uniós tagállamokba, ahonnan a szigetországba érkeznek.

Hasonló helyzetben van Írország és Dánia, a többi uniós tagország esetén azonban szigorodna a szabályozás, ha az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács és az Európai Parlament is rábólint a tervezetre. A korábbi kiszivárogtatások pontosnak bizonyultak: valóban komoly büntetés vár azokra az országokra, amelyek nem akarnak menekülteket befogadni.

Az összeg változhat a büntetés nem

Az EB javaslata szerint nem változna a dublini rendszernek az a része, miszerint minden menekültnek abban az országban kell benyújtania a menekültstátus iránti kérelmét, amelyben az EU területére lép. Az érkezőket azonban egy - a népességükhöz és gazdasági erejükhöz illeszkedő - kvótarendszer alapján osztanák szét a tagállamok között.

Ha egy országban tartózkodó bevándorlók száma 50 százalékkal meghaladná a kvótáját, akkor a "felesleget" automatikusan elosztanák a többi uniós ország között. Ha egy tagállam visszautasítja a menekültek átvételét, akkor személyenként 250 ezer eurót kellene fizetnie azoknak az országoknak, amelyek átvállalják tőle ezt a terhet.

Magyarország esetén néhány ezres kvótával számolva forint-százmilliárdos kiadással kellene számolni, ha az ország egyetlen menekültet sem fogadna be. A 250 ezer eurós összeg változhat, de az EB világossá tette, hogy számottevő "bírságot" tart szükségesnek.


Lehetett volna rosszabb

Brüsszel szerint a javaslat korrektebb és stabilabb megoldást kínál, mint az eddigi szabályozás, ám a változtatás nem megy olyan messze, mint amilyenről korábban szó volt. Eszerint a dublini rendszert teljesen félretolták volna, hogy helyet adjanak egy EU-szintű, közös menekültkérelem-feldolgozási és bevándorlóelosztási szisztémának.

Ez az ötlet kiverte a biztosítékot Londonban, amely ragaszkodott a dublini egyezmény módosításához. Ez ugyanis azt jelenti, hogy érvényben maradhat a szigetország különleges státusa. Nagy-Britannia, Írország és Dánia az európai alapszerződés szerint maga dönthet arról, hogy a bevándorlással kapcsolatban milyen közös EU-s intézkedéseket fogad el.

Franciaország, amely nincs ilyen helyzetben és többé-kevésbé támogatja a bevándorlók újraelosztására vonatkozó EB-javaslatot, szintén ellenezte a dublini rendszer teljes feladását. Párizs nem szerette volna, ha elesik az a szabály, miszerint alapesetben az első EU-tagországra hárul az érkező menekült ügyeinek intézése.

Jól jön a brit kormányfőnek

Az EB reformterve jól jön David Cameron brit miniszterelnöknek, aki kormánya élén az EU-ban maradás (Remain) mellett kampányol a júniusi függetlenségi népszavazás előtt. A Remain híveinek malmára hajtja a vizet az a tény, hogy Nagy-Britannia kivételes, más EU-tagállamokéhoz képest kedvező elbánásban részesül a bevándorlás ügyében.

Erre mutogatva azzal érvelhetnek, hogy lám-lám, a britek az EU-n belül is el tudják kerülni a számukra kedvezőtlen közös szabályok alkalmazását. A bevándorlástól, a vendégmunkások áradatától való félelem az egyik fő tényező, ami szembe fordíthatja a szavazókat az Európai Unióval.

Az EB javaslatáról minden bizonnyal hónapokig tartó vita kezdődik. Várakozások szerint a kelet-közép-európai országok, elsősorban Lengyelország és Magyarország hevesen ellenezni fogja a kvótarendszert, és annak alátámasztását a bírságolással.

Szijjártó így reagált a döntésre
A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány nem zsarolható kvótaügyben sem. Szijjártó Péter szerdán Prágában egy sajtótájékoztatón az Európai Bizottság azon javaslatára reagált, miszerint az uniós tagállamok fejenként negyedmillió euróért megtagadhatnák a migránsok befogadását. Ez egy olyan zsarolás, amely sehová sem vezet - jelentette a visegrádi négyek és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón. Timmermans elismerte, hogy Brüsszel kényszerbetelepítést akar. A kényszerbetelepítés elfogadhatatlan, Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be az országunkba" - válaszolta az MTI kérdésére Szijjártó az Európai Bizottság alelnökére utalva. Az Európai Bizottság szerdai javaslatát a cseh és a lengyel külügyminiszter, valamint Lukás Parízek szlovák külügyi államtitkár is bírálta és elutasította.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.05.05 20:58

@rw2:
olvastam, de ez kb semmit nem jelent. azt jelenti, hogy a fővállalkozó nem magyar az esetek 2/3-ában. na bumm. attól még magyar fogják építeni a stadiont, utat, házikót fasztudja mit. azoknak bérük van, adóznak utána megy a költségvetésbe a lóvé. nem spanyolországból fogják hozni a téglát, hanem azt is a magyar piacon szerzik be, adót és munkát generálva...

tökmindegy, hogy most csányi és haverjai, vagy johnny & friends fölözi le a teljes összeg 10-20%-át. egyiktől sem lesz jobb senkinek magyarországon, mert mindkettő vesz egy spanyol ingatlant, meg két veterán autót belőle azt kész. ez egy díszhiszti, hogy milyen nemzetiségű vállalat nyeri az uniós támogatást...

a feleslegesség részéhez meg annyit, hogy bármi ami épült az országban, ott mindenhol azt olvasod, hogy az eu támogatásával. még a faszom 3-as metrót is az eu pénzekből újítják fel, nem sokból, mert 80%-ot az eu fizet, aprópénz. budapestnek erre sose lenne pénze...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.05.05 20:48

@rw2:
ha szar a szabályozás, akkor meg kell változtatni. lenne elég támogató mögötte, mint korábban vázoltam senki nem örül, hogy keresztül kasul szaladgálnak európán egyesek, mert menekült kérelmeket adogatnak be...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.05.05 17:16

@atombandi:
A kérelem beadása után nem tartható őrizetben, ha nem követett el bűncselekményt és ha már Schengenen belül van, akkor senki sem álltja meg, oda megy ahova akar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.05.05 17:14

@atombandi: a szart sem ér az valóban erős túlzás, de annyit közel nem ér mint amekkora az összegből látszódik. Annak a pénznek jelentős része elég gyorsan elhagyja az országot a donor országok irányába, így még a GDP-t sem növeli, legalábbis a magyart nem. Múltkor azt hiszem portfólión volt erről egy jó cikk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.05.05 17:03

@rw2:
a menekültstátusz iránti kérelem szerintem nem azt jelenti, hogy szabadon flangálhat az unióban. szerintem így gondolják ezt a németek meg az osztrákok is.

magyarországon pedig csak az lehet befogadott menekült, akit a magyar állam a saját vizsgálatának az elvégzése után menekültnek nyilvánít. az, hogy az olaszok vagy a görögök kit nyilvánítanak annak, az valójában senkit nem érdekel rajtuk kívül...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html