Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Citibank hongkongi részlegének statisztikái szerint a legalább egymillió hongkongi dollár (29 millió forint) szabadon felhasználható vagyonnal rendelkező lakosok száma Kína különleges igazgatású területén az előző évi 601 ezerről 2013-ban 722 ezerre nőtt. A 7,15 milliós lakosságnak az adatok szerint immár kevéssel több mint egytizede milliomosnak számít.

Bár a vagyonosak többen vannak, az átlagvagyon értéke harmadával, 3,1 millió hongkongi dollárra (90 millió forint) csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A több mint 10 millió hongkongi dollárral (290 millió forint) rendelkezők száma 49 ezer, vagyis a vagyonosok alig 7 százaléka tartozik a "szupermilliomosok" klubjába. A tehetősek egyharmada az ingatlanpiacon szerezte vagyonát, egyötödük pedig nyugdíjas - derül ki a statisztikákból.

A tanulmány szerint a tehetősek nagy része azt tervezi, hogy külföldre emigrál, s minél gazdagabb valaki, annál inkább hagyná maga mögött Hongkongot. A milliomosok 7 százaléka, a "szupermilliomosoknak" csaknem 15 százaléka úgy fogalmazott, hogy mérlegeli a kivándorlás lehetőségét. A legnépszerűbb célpontok közt Kanada, az Egyesült Államok és Tajvan szerepel. Leginkább a 40 és 60 év közötti középkorúak emigrálnának - derül ki a részletes statisztikákból.

A jövőben a milliomosok számának növekedése várható Kína különleges igazgatású területén. A Deloitte nemzetközi tanácsadó egy korábbi tanulmányában úgy számolt, hogy az évtized végére az egész világon Hongkong lesz a milliomosok által legsűrűbben lakott terület. A hongkongi gazdagok aránya 2020-ra megközelítheti a 47 százalékot.