Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedd éjszaka megdőlt a legdrágább aukción elkelt műtárgy rekordja New Yorkban. A Christie's aukciósház neves háború utáni művészek munkáit ajánlotta fel megvásárlásra, az eseménynek pedig hatalmas sikere volt. A legnagyobb meglepetést Francis Bacon műve, pontosabban művei okozták: az előzetesen 85 millió dollárra értékelt festményeket ugyanis végül 142,4 millió dollárnál ütötte le az aukcióvezető.

Az ominózus három festmény az ír festőművész barátját, Lucian Freud-ot ábrázolja. A két férfi a világháború vége felé ismerkedett meg egymással, a triptichon pedig 1969-ben készült. Érdekesség, hogy ugyanezek a képek két évvel ezelőtt már megjártak egy aukciót, a Sotheby's londoni licitjén azonban senki nem fizetett értük 23 millió fontnál többet. A New York-i aukció hangulata a jelenlévők szerint elképesztő volt, a Bacon-művekre pedig több mint tíz percen keresztül ment a licitálás. Többen még 100 millió dollár felett is tartották a tétet, ennyire magas leütési árra azonban senki nem számított. A Christie's sikerét mutatja, hogy a katalógusban szereplő 69 műtárgy közül csupán hatot nem sikerült értékesíteniük, tíz pedig rekordáron kelt el. A kétnapos New York-i aukció végül több mint 782 millió dolláros forgalommal zárt.

Az eddigi rekordot a norvég Edvard Munch Sikoly című sorozatának egyik darabja tartotta, amiért 120 millió dollárt fizettek. A rendkívül sikeres aukción az élő kortárs művész rekordja is megdőlt, amikor 58,4 millió dollárt (13 milliárd forintot) fizettek Jeff Koons három méter magas, egy óriási lufikutyának látszó acélszobráért.