Már nem az euróövezet válsága a legnagyobb kockázat

Az európai intézményi kötvénypiaci befektetők többsége szerint már nem az euróövezet esetleges elhúzódó recessziója jelenti a legnagyobb európai hitelpiaci kockázatot - közölte új felmérésének adatai alapján szerdán Londonban a Fitch Ratings.
MTI, 2013. november 20. szerda, 20:09
Fotó: Napi.hu

Az euróövezeti adósságválságot ugyanakkor még mindig jelentős rizikónak tartja a befektetési társaságok zöme. A nemzetközi hitelminősítő által kivonatosan már néhány hete bemutatott, szerdán teljes részletességében ismertetett negyedik negyedéves felmérés szerint kevesen tartanak attól, hogy az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve System) mennyiségi enyhítési ciklusának majdani leépítése érezhetően visszafogná a világgazdaság növekedési ütemét. A felzárkózó piacok azonban a befektetési társaságok szerint megszenvedhetik a Fed gazdaságösztönző likviditásözönének elapadását. A felmérésben 102 kötvénypiaci befektetési alap vett részt; e társaságok együtt hétezer milliárd euró befektetői tőkét kezelnek.

A vizsgálat eredményei alapján a válaszadóknak csak a 40 százaléka sorolta a nagy európai hitelpiaci kockázatok közül az első helyre az euróövezeti recesszió elhúzódásának lehetőségét. Az ezzel kapcsolatos hangulat markáns javulását mutatja, hogy a Fitch előző, júliusban elvégzett felmérésében az alapkezelők 71 százaléka, a májusi körkérdésre válaszoló intézményi befektetőknek pedig a 86 százaléka nevezte a legnagyobb európai hitelpiaci kockázatnak a valutaunió elhúzódó recesszióját.

Az euróövezeti szuverén adósságválságot azonban a szerdán ismertetett új felmérés tanúsága szerint továbbra is az európai hitelpiacot fenyegető legnagyobb kockázatnak tartja az intézményi kötvénybefektetői kör vállalatainak többsége: ezt a kockázati tényezőt a megkérdezettek 57 százaléka sorolta az első helyre.

Az euróválság fellángolását más nagy londoni házak is változatlanul a nagy kockázatok között tartják nyilván. A Moody's Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja - minap Londonban ismertetett legújabb világgazdasági előrejelzésében továbbra is érdemi kockázatnak nevezte azt a lehetőséget, hogy egyes eurógazdaságokban a folytatódó fájdalmas kiigazítási intézkedésekbe belefáradt lakosság olyan pártokat juttat kormányra, amelyek ellenzik a további takarékossági lépéseket, sőt esetleg az euróövezet elhagyását tűzik programjukra.

A Moody's megítélése szerint ennek alapján még mindig hozzávetőleg egy a háromhoz a középtávú kockázata annak, hogy valamelyik tagország távozik az euróövezetből. Emiatt jelentős az esélye az euróövezeti szuverén adósságválság újbóli eszkalációjának, és változatlanul ez a világgazdaságot fenyegető egyik legnagyobb kockázat - állt a hitelminősítő londoni elemzésében.

A Fitch Ratings szerdán ismertetett új befektetői felmérése szerint a megkérdezett befektetési társaságoknak mindössze a 12 százaléka számol azzal, hogy a világgazdaság komolyabban megsínyli, ha a Federal Reserve hozzákezd mennyiségi enyhítési ciklusának kivezetéséhez.

A cég kimutatása szerint ugyanakkor az európai alapkezelők 60 százaléka attól tart, hogy a felzárkózó térség szuverén adósainak hitelpiaci kondíciói romlani fognak a Fed likviditásinjekciójának visszafogása nyomán.

A Fitch Ratings londoni elemzői közölték: saját véleményük szerint a Federal Reserve havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának leépítése után várható befektetői hangulatváltozásoktól azok a felzárkózó térségi gazdaságok lesznek a legsebezhetőbbek, amelyeknek folyómérlege deficites, külső finanszírozási igényük nagy, devizaadósság-kötelezettségeik magasak és az utóbbi időszakban erőteljesen nőtt a hitelkiáramlás hazai piacukon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.20 20:20

.."Az euróövezeti adósságválságot ugyanakkor még mindig jelentős rizikónak tartja a befektetési társaságok zöme...".


...egyese szerint nincs is válság...,de van..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html