A nemzetközi hitelminősítő vizsgálatába bevont befektetési alapok együtt 5300 milliárd euró befektetői tőkét kezelnek. A felmérés szerint az európai kötvénypiacon aktív befektetési társaságok vezetőinek 82 százaléka mondta azt, hogy az ukrajnai válság teremtette geopolitikai kockázat komoly rizikót jelent az európai hitelpiacokra a következő tizenkét hónapban. Az előző hasonló felmérésben - amelyet a Fitch Ratings éppen az ukrajnai válság kirobbanása előtt végzett el - a megkérdezett kötvényalapok 45 százaléka nyilatkozott így.

A Fitch új felmérésébe bevont európai kötvénypiaci szereplők az ukrajnai válság mellett a felzárkózó térséget általánosságban is egyre inkább kockázatosnak tekintik. A hitelminősítő kimutatása szerint a megkérdezettek 71 százaléka tartja jelentős kockázatnak, hogy egy vagy több felzárkózó piacon kedvezőtlen fejlemények zajlanak le a következő tizenkét hónapban. Az idei első negyedéves vizsgálat során 68 százalékuk, a tavalyi negyedik negyedévben még csak 51 százalékuk mondta ugyanezt.

Azoknak az európai kötvényalap-kezelőknek az aránya, amelyek szerint az euróövezeti szuverén adósságproblémák is nagy kockázatot jelentenek az európai hitelpiacra, a Fitch új felmérésében négyévi mélypontra, 26 százalékra csökkent az előző negyedéves körkérdésben kimutatott 39 százalékról. Tavaly ilyenkor az európai adósságpiaci befektetési társaságoknak még a 83 százaléka nevezte az euróövezeti adósságproblémákat komoly európai hitelpiaci rizikónak, szinte ugyanannyi, mint ahány most az ukrajnai válságról vélekedik így.

Meredeken csökkent az elhúzódó euróövezeti recessziótól tartó kötvényalapok aránya is: jelenleg ezt 33 százaléknyian tartják jelentős kockázatnak az egy évvel ezelőtt mért 86 százalék helyett.

A kötvénypiaci befektetési alapok többsége mindazonáltal nincs meggyőződve arról, hogy az euróövezetben megindult kilábalási folyamat igazolja a valutauniós periféria adósságpiacain január és április között végbement erőteljes hozamfelár-csökkenést. A válaszadók 55 százaléka szerint a jelenség azt mutatja, hogy a befektetők hozamvadászatba kezdtek, ám éppen a kockázati felárak ebből eredő csökkenése miatt most már nem jutnak megfelelő kompenzációhoz az általuk vállalt rizikóért cserébe. A Fitch Ratings körkérdése szerint az európai kötvényalapoknak mindössze a 20 százaléka tartja úgy, hogy a kockázati hozamfelárak szűkülése az euróövezeti kockázatok elhanyagolhatóvá válását jelzi.

A hitelminősítő a felméréshez fűzött elemzésében közölte: maga is úgy ítéli meg, hogy az euróövezeti gazdaságokat változatlanul adósminőségi gyengeségek terhelik, köztük jelentős államháztartási hiányok, magas államadósság-ráták, nyomott növekedési potenciálok, gyenge bankieszköz-minőségi mutatók, valamint politikai és pénzügyi sokkok kockázatai.

A Fitch Ratings szerint mindezek alapján nem várható, hogy a pénzügyi válság idején többszörösen leminősített euróövezeti szuverén adósok kockázati osztályzatai belátható időn belül visszatérnek a válság előtti szintekre.