Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akár jól fizető állását is kockáztathatja Peter Boockvar, a washingtoni Lindsey Group tanácsadó cég vezető piaci elemzője azzal az előrejelzésével, hogy a Fed monetáris enyhítésének visszavonása nyomán 15-20 százalékkal is megzuhanhat az amerikai részvények értéke. Szemben a tudományos intézményekben dolgozó professzorokkal, illetve tőzsdespekulációból élő befektetőkkel, akik a saját szakállukra fogalmaznak meg sokszor szörnyű összeomlásról szóló jóslatokat, ha Boockvar téved, munkaadója könnyen megválhat tőle.

A szakember, aki gyakori szereplője az amerikai gazdasági médiának, egyszerűen gondolkodik. A Fed korábbi monetáris enyhítései (a QE1 és a QE2) lezárulása után szintén megzuhantak a piacok. Ugyanez várható a QE3 után is - mondta a CNBC egyik műsorában. Szerinte a készülő vihar morajlásának tekinthető a Russell 2000 tőzsdeindex esése - ez a mutató alacsony kapitalizációjú cégek részvényárának alakulását tükrözi -, illetve számos olyan technológiai vállalat papírjának gyengélkedése, amelyek a Nasdaqon forog.

Ezek a változások át fognak gyűrűzni azoknak a magas tőzsdei kapitalizációjú társaságoknak a részvényárába, amelyeket az S&P és a Dow Jones indexek reprezentálnak. Sok befektető jelenleg szabályosan bujkál ezeknek a vállalatoknak a papírjaiban, talán abban bízva, hogy a vihar nem rázza meg a nagyvállalatokat.

További egyszerű logika Boockvar érvelése mögött, hogy végül is a Fed pumpálta fel a piacokat monetáris enyhítésével, következésképpen ahogy visszavonja ezt, úgy engednek le a felfújt árak. A szakértő hangsúlyozza, hogy az amerikai jegybank beavatkozása csupán a befektetési eszközök, leginkább részvények árát ösztökélte emelkedésre, nem járt gazdaságösztönző hatással. Ez lehet a fő oka annak, hogy nincs tartós eredménye az értékpapírpiacokon sem.

A Fed négy lépcsőben 10-10 milliárd dollárral csökkentette eddig kötvényvásárlásait. Ennek eredményeként jelenleg havonta 45 milliárd dollárt pumpál a piacra. Várakozások szerint az év végéig folyamatosan mérsékli programját nullára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!