Már nem csak a guruk várnak összeomlást

Nagyon nagy hanyatlást hozhat a tőzsdéken a Fed monetáris enyhítésének visszavonása - ezt immáron nem csupán a negatív jóslataikról ismert guruk prognosztizálják, hanem nagy szavaktól tartózkodó, "egyszerű", ám tekintélyes piaci elemzők is.
Napi.hu, 2014. május 20. kedd, 18:22
Fotó: Reuters

Akár jól fizető állását is kockáztathatja Peter Boockvar, a washingtoni Lindsey Group tanácsadó cég vezető piaci elemzője azzal az előrejelzésével, hogy a Fed monetáris enyhítésének visszavonása nyomán 15-20 százalékkal is megzuhanhat az amerikai részvények értéke. Szemben a tudományos intézményekben dolgozó professzorokkal, illetve tőzsdespekulációból élő befektetőkkel, akik a saját szakállukra fogalmaznak meg sokszor szörnyű összeomlásról szóló jóslatokat, ha Boockvar téved, munkaadója könnyen megválhat tőle.

A szakember, aki gyakori szereplője az amerikai gazdasági médiának, egyszerűen gondolkodik. A Fed korábbi monetáris enyhítései (a QE1 és a QE2) lezárulása után szintén megzuhantak a piacok. Ugyanez várható a QE3 után is - mondta a CNBC egyik műsorában. Szerinte a készülő vihar morajlásának tekinthető a Russell 2000 tőzsdeindex esése - ez a mutató alacsony kapitalizációjú cégek részvényárának alakulását tükrözi -, illetve számos olyan technológiai vállalat papírjának gyengélkedése, amelyek a Nasdaqon forog.

Ezek a változások át fognak gyűrűzni azoknak a magas tőzsdei kapitalizációjú társaságoknak a részvényárába, amelyeket az S&P és a Dow Jones indexek reprezentálnak. Sok befektető jelenleg szabályosan bujkál ezeknek a vállalatoknak a papírjaiban, talán abban bízva, hogy a vihar nem rázza meg a nagyvállalatokat.

További egyszerű logika Boockvar érvelése mögött, hogy végül is a Fed pumpálta fel a piacokat monetáris enyhítésével, következésképpen ahogy visszavonja ezt, úgy engednek le a felfújt árak. A szakértő hangsúlyozza, hogy az amerikai jegybank beavatkozása csupán a befektetési eszközök, leginkább részvények árát ösztökélte emelkedésre, nem járt gazdaságösztönző hatással. Ez lehet a fő oka annak, hogy nincs tartós eredménye az értékpapírpiacokon sem.

A Fed négy lépcsőben 10-10 milliárd dollárral csökkentette eddig kötvényvásárlásait. Ennek eredményeként jelenleg havonta 45 milliárd dollárt pumpál a piacra. Várakozások szerint az év végéig folyamatosan mérsékli programját nullára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2014.05.21 06:16

Kíváncsian várom mi lesz majd ha beüt a krach!
Iszonyatos pénzeket nyomtak ki a piacokra!
Ezt valamikor valakinek meg kell fizetnie!
Egyébként akkor leszek kíváncsi mennyire teljesít jobban Orbanisztán!

Lehet majd 500 Ft-ért OTP-t venni! )))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kartacs, 2014.05.21 06:09

Egy mesterségesen kialakított "pénzcsináló"rendszer az úgynevezett piac.
A bank rendben,de minden más csak élősködő spekulánsok gyülekezete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2014.05.20 20:53

Az USA-ban a monetáris lazításnak köszönhetően javultak a befektetők hitelfelvételi lehetőségei. Az gyorsan emelkedő részvény árak miatt nagyon sokan hitelből vásároltak részvényeket, mert a részvények értékének emelkedése megelőzte a hitelek költségeit. Így megint egy nagy hitel-buborék alakult ki a részvénypiacon, ami akkor fog kipukkadni, amikor a részvények árfolyama elindul lefelé. A részvényesek szabadulni igyekeznek majd a megvett részvényektől, részben a profit realizálása, részben a felvett hitelek visszafizetése miatt.

A visszarendeződés tehát nemcsak a tőzsdéket fogja megrázni, hanem a bankszektort is. Könnyen lehet, hogy a mértéke megközelíti a 2008-as visszaesést, bár a most a játékban résztvevők köre kisebb, mint volt 2008-ban. Az USA-ban azonban sok kisbefektetőt vezetgetnek az orránál fogva kommunikációs guruk: a helyzetet ezért nem szabad lebecsülni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.20 18:40

...lufi itt -lufi ott ....pukkk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html