Már nem csak az EU-val csatáznak a lengyelek

Óriási botrányt kavarnak Lengyelországban azok a kiszivárogtatott külügyminisztériumi dokumentumok, amelyekből kiderült, hogy a USA első emberei pillanatnyilag egyetlen lengyel vezetővel sem hajlandók találkozni.
Barabás Júlia, 2018. március 16. péntek, 18:50
Fotó: Pixabay

Lengyelországban napok óta másról sincs szó a médiában, mint a megromlott lengyel- amerikai kapcsolatokról. Az onet.pl hírportál nyilvánosságra hozott egy feljegyzést az USA és Lengyelország külügyminisztériumai közötti kommunikációból, amely szerint a lengyel belpolitika alakulása miatt rosszra fordultak a kapcsolatok a két ország között.

Az Egyesült Államok kormányának főleg azzal a törvénnyel van gondja, amely bűncselekménynek minősíti a "lengyel haláltáborok" kifejezést. Varsó indoklása szerint ez azt sugallja, hogy a lengyelek felelősek a náci haláltáborok működéséért, amelyek történetesen Lengyelország területén állítottak fel. Ezért csak a "lengyelországi haláltáborok" kifejezést fogadják el.

Rossz változás

Meglehetősen nagy fordulat ez a két ország viszonyában annak tükrében, hogy Donald Trump amerikai elnök első európai útja tavaly januári beiktatása után éppen Lengyelországba vezetett. Trump választási kampányában számított az Amerikában élő lengyelek szavazataira, ennek érdekében még a vízummentesség lehetősége is felvetődött a két ország kapcsolataiban. Ez utóbbiban a lengyelek nagyon reménykedtek - mostanáig hiába.

A viszony megromlása káros hatással lehet a két ország gazdasági kapcsolataira is. Károsan befolyásolhatja a hadiipari együttműködést vagy az amerikai lng-szállítások folytatódását a lengyel kikötőkbe. Mindkét terület azért fontos, mert Lengyelország tart az orosz fenyegetéstől és néhány éven belül búcsút akar inteni az orosz gázvásárlásoknak. Egyébként 2016-ban a Lengyelországba irányuló amerikai export értéke elérte a 3,66 milliárd dollárt, a lengyel import pedig az 5,97 milliárdot.

Válaszra válasz

A hírportál kezébe került dokumentum gyakorlatilag egy ultimátumot tartalmaz az említett törvénnyel összefüggésben. Amíg Varsó nem változtat ezen a jogszabályon a lengyel vezetők nem találkozhatnak az amerikai elnökkel. A kormány azzal válaszolt a kiszivárogtatásra, hogy hazugsággal vádolta az onet.pl-t.

A portál azonban hozzájutott ahhoz a külügyminisztériumi belső feljegyzéshez is, amely szerint az "USA jelentőségére és országunk biztonságára való tekintettel elfogadhatatlan az a helyzet, amikor az államfő, vagy a miniszterelnök kapcsolatát a fő szövetségesükkel leblokkolják". Ennek az állásfoglalásnak a szerzője Jan Parys, a külügyminiszter kabinetfőnöke.

Kellemetlen folytatás

Mivel az USA külügyi szóvivője sajtókonferenciáján azt állította, hogy ezek az információk hamisak, a szerkesztőség elhatározta, hogy nyilvánosságra hozza azt a feljegyzést, amelyet Parys írt. Az onet.pl. forrásai szerint Andrzej Duda lengyel államfőnek és Mazeusz Morawiecki kormányfőnek esélye sincs meglátogatni a Fehér Házat, ameddig azt a bizonyos törvényt a lengyel parlament meg nem változtatja. Mi több, még az USA alelnöke sem hajlandó velük találkozni.

Ezt az ultimátumot egy magas rangú amerikai hivatalnok közölte a lengyel diplomatákkal.. Ezután a találkozó után készült a lengyel nagykövetség február 20-i feljegyzése. A vihar kitörése után élénk kommunikáció folyt  a külügyminisztériumban, ennek egyik eleme az, amit Jan Parys írt. A tárca álláspontja szerint a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása bűncselekmény, amiről értesítik az ügyészséget.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2018.03.17 12:46

A lengyelek hülyeséget csináltak ezzel a törvénnyel, föltépnek olyan sebeket, amiket nem kellene. Senki nem állította korábban, hogy a lengyel területeken lévő haláltáborokhoz köze lett volna a lengyel népnek, ők hozták volna létre vagy működtették volna. Ugyanakkor az igaz, hogy sok lengyel juttatott német kézre zsidókat és ölt is, de az is igaz, hogy sokan mentettek is meg zsidókat.
A lengyelek ugyanakkor a német vereség után is csináltak pogromokat és ennek többszáz halálos áldozata is volt. Sőt a lengyel kommunista állam is szervezett atrocitásokat Izrael Állam megalakulása után külföldi ügynököknek állítva be őket 1968-ban pedig a diákmegmozdulásokat is zsidó uszításnak állították be.

Tehát a lengyelek és a lengyel állam egyáltalán nem olyan ártatlan, mint amilyennek szeretnék láttatni magukat.

Igenis van magyar párhuzam, csak sajnos a mi szerepünk sokkal dicstelenebb ezen a téren. De mi is megpróbáljuk kimosdatni magunkat, ott az emlékmű ahol a német papagáj megtámadja Gábriel arkangyalt.

Ezzel az egész cirkusszal most magukra haragították az USA legbefolyásosabb kisebbségi csoportját a zsidókat, akik Trump hatalomra kerülésével még nagyobb befolyásra tettek szert, olyannyira, hogy arra is rávették, hogy ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Nincs ennek semmi értelme....

Röviden összefoglalva ez az egész hülye ötlet volt a lengyelektől, csak annyit értek el, hogy a legfontosabb szövetségesüket magukra haragították, de semmi baj, ott van nekik Orbán szövetségesnek....csak az szart se ér, főleg a ruszkik ellen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2018.03.17 11:32

újlengyel nyelvvel a gondolatbűnök ellen. nem csoda, ha szalonképtelennek tartják őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kman, 2018.03.17 01:19

@nandras51: Örömködik az ávós csöcselék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.17 00:38

@nandras51: jjjááájjj... Látom, te vagy a legújabb bérliberálhülye akit ideküldtek, tudástól, tényektől abszolut nem zavartatva... Már tényleg csak ilyenekre tellik a főnökeidnek?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2018.03.17 00:33

Szerencsétlenek vikike sorsára jutottak... Kellett nekik átvenni a módszereit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html