Már nem Kadhafi ellenőrzése allatt állnak a főbb gáz- és olajlétesítmények

Moammer el-Kadhafi már nem ellenőrzi a fontosabb líbiai gáz- és olajlétesítményeket - közölte az uniós energiaügyi biztos hétfőn.
MTI-Eco, 2011. február 28. hétfő, 18:12
Fotó:

Günther Oettinger elmondta: a líbiai gáz- és olajlétesítmények nagy része helyi családok, vagy regionális vezetők ellenőrzése alatt áll.

A líbiai gáz az európai piacon mintegy 3 százalékot képvisel, az olaj pedig 10 százalékot.

Oettinger elmondta: az EU jelentős kőolajtartalékokkal rendelkezik, és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) más tagjai, valamint külső termelők, így Oroszország, részéről megvan az akarat, hogy szállításaik növelésével pótolják a kiesett líbiai szénhidrogén-mennyiséget.

Líbia, amely az OPEC tagja, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint békeidőben napi 1,69 millió hordó olajat termel ki, amelyből 1,49 millió hordót exportál, ennek 85 százalékát Európába. Hagyományosan Olaszország a líbiai olaj és gáz legnagyobb európai felvevőpiaca.

A líbiai nemzeti olajvállalat vezetője úgy becsli, hogy jelenleg a olajtermelés a szokásos szint mintegy 50 százaléka, elsősorban a külföldi dolgozók távozása miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.28 20:25

Quaddafi kap napot, hogy lelépjen, a felkelők kapnak 2 hetet hogy bevegyék Tripolit, ha nem megy akkor szépen a nato bevonul és helyrerakja az olajpiacot... a jenkik már szépen elkezdték a felvonulást
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html