BUX
39007

Már nem Kína az USA legnagyobb hitelezője

Már nem Kína az Egyesült Államok első számú hitelezője, a januári adatok alapján az ázsiai ország helyét átvette az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed).

MTI-Eco, 2011. február 2. szerda, 15:35

Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed állampapír-állománya 1108 milliárd dollárra nőtt januárban a The Financial Times szerdai összeállítása szerint. Kína így a második helyre szorult vissza, 896 milliárd dollár értékű állománnyal. A harmadik Japán 877 milliárddal.

A Fed tovább növelheti előnyét a következő hónapokban, állománya júniusig 1.600 milliárd dollárra bővülhet, ami nagyjából annyi, mint a kínai és japán kézben lévő amerikai állampapírok értéke együttéve - jósolja Richard Gilhooly, a TD Securities elemzője a londoni gazdasági lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint.

Az Egyesült Államok központi banki rendszere tavaly novemberben 600 milliárd dolláros állampapír-vásárlási programot indított a gazdaság élénkítése céljából. A lépést elsősorban a krónikusan magas, 10 százalék körüli munkanélküliséggel indokolta Ben Bernanke, a Fed Kormányzótanácsának elnöke.