A kutató szerint ugyanis a kínai hatóságok túlbecsülték az 1990-2016 között született kínai gyermekek számát, mintegy kilencvenmillió fővel.

A hiba oka az lehet, hogy a kínai állami hatóságok egy túlságosan optimista termékenységi arányszámmal dolgoznak: a hivatalos állami narratíva szerint 2015-ben minden kínai nőre 1,6 született gyermek jutott, míg Yi számítása szerint a valóságban csak 1,05 volt a ráta.

Ha Yinek lenne igaza, akkor Kína lakossága csak 1,29 milliárd fő volt tavaly év végén, míg a kormány szerint 1,38 milliárd kínai volt az országban. Indiában eközben hivatalosan 1,33 milliárd ember él - írta a portál a Financial Times híre alapján.

A kutató régi kritikusa a kínai egy-gyerek szabálynak, amely a nyolcvanas évek elejétől 2015-ig volt érvényben. Szerinte ha nem lett volna életben ez a gyerekvállalási korlátozás, akkor Kína lakossága 1,6 milliárd főnél érte volna el a csúcsát 2040-ben és csak utána kezdett volna zsugorodni, és Kína jobban ki tudta volna használni az elmúlt évtizedek gazdasági fellendülésében rejlő lehetőségeket.