Oroszországban volt a legnagyobb változás ezen a téren az EEMEA-térségben, amelybe Kelet-Európa, a Közel-Kelet és Afrika tartozik. Az RBC orosz üzleti hírszolgálat által ismertetett jelentés szerint a külföldi tulajdonhányad a rubelben jegyzett orosz kötvények esetében az idén 18 százalékra esett a 2013-as 30 százalékról.

Bank of America Merrill Lynch által vizsgált hat feltörekvő ország közül az orosz arányhoz a legközelebb Magyarország állt, ahol a külföldi tulajdonrész 40 százalékról 29 százalékra csökkent.

Szerényebb visszaesés volt a dél-afrikai, a török és a román kötvények esetében, miközben 35 százalékról 40 százalékra emelkedett a külföldi hányad a zlotyban jegyzett lengyel kötvények esetében.

Arko Sen, a Bank of America Merrill Lynch egyik vezető térségbeli gazdasági elemzője azzal számol, hogy tovább tart a külföldi befektetők kivonulása a feltörekvő országok kötvénypiacáról, amennyiben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a piac által jelenleg vártnál nagyobb ütemben emelné az alapkamatot.