A közvetlen működőtőke-befektetések értéke tavaly decemberben nem sokkal 77 milliárd jüan felett volt (12,23 milliárd dollár) - tájékoztatott a tárca szóvivője.

Sen Tan-jang a csökkenést a magas bázisadattal, az árfolyamok alakulásával és "egyéb piaci körülményekkel" magyarázta, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.
A múlt évre erős hullámzás volt jellemző, míg például augusztusban 22 százalékos, novemberben 1,9 százalékos éves emelkedést mértek. Decemberre több mint 2 ezer új alapítású külföldi vállalatot vettek nyilvántartásba a kínai szárazföldön csaknem 18 százalékkal többet, mint egy évvel korában.

A decemberi visszaesés ellenére az fdi 6,4 százalékkal bővült 2015-ben az előző évhez viszonyítva. Értéke 126,27 milliárd dollár volt. A befektetők eredetét tekintve a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagországaiból, az Európai Unióból, az Új Selyemút országaiból valamint Hongkongból és Makaóból nőttek a befektetések, míg Japánból, az Egyesült Államokból és Tajvanról csökkentek.

Ezzel egy időben a kínai vállalatok külföldre irányuló tőkekihelyezése - a pénzügyi szektort figyelmen kívül hagyva - decemberben 6,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, megközelítette a 14 milliárd dollárt. A novemberi adatokkal összehasonlítva jelentős a lassulás, akkor 12,6 százalékos volt az emelkedés. Az éves összevetésű növekedés 14,7 százalékos volt.