Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matteo Renzi olasz kormányfő az első jelentős európai vezető, aki a Krím egy évvel ezelőtti orosz bekebelezése óta Moszkvába látogatott - kezdi a pénteki Renzi-Putyin találkozóról szóló tudósítását a CNBC. Ezt megelőzően az orosz államfő február végén Budapestre érkezett, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt. Ennek tükrében nem meglepő, hogy az orosz propaganda szerint a Renzi-vizit újabb jele, hogy a Nyugat immáron nem tud koordináltan fellépni Oroszország ellen.

Az európai fővárosokban homlokráncolással fogják tudomásul venni az olasz vezető utazását, amelynek hivatalos célja az, hogy az olaszok támogatást szerezzenek Oroszországtól a líbiai válság kezeléséhez. Rómát egyre jobban aggasztja, hogy a vérgőzös Iszlám Állam terrorszervezet nagyon aktív Líbiában, ahonnan egyre-másra indulnak a menekültekkel teli hajók Olaszország felé.

Hoci

Határozott nemzetközi választ kell adnunk a líbiai konfliktusra, amelyben Oroszországra a történelmi tapasztalatok alapján, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaiként fontos szerep hárul - mondta Renzi a Putyinnal együtt tartott sajtótájékoztatóján. Partnere a két ország gazdasági kapcsolatait méltatta, megjegyezve, hogy azok a kölcsönös szankciók ellenére erősek maradtak.

Olasz szakértők szerint Renzinek több oka is volt arra, hogy elrepüljön Moszkvába. Az egyik kétség kívül a líbiai helyzet. Emellett nyomást gyakorolhattak rá az olasz bankok, köztük az UniCredit, amelyek mélyen bent vannak a kelet-európai piacba. Emellett bizonyára folyton cseng a telefonja, amelyen az élelmiszergyártók keresik, ugyanis komoly csapást mért ezekre az EU termelőivel szemben bevezetett orosz élelmiszerimport-tilalom.

Nesze

A nagy kérdés persze az, hogy mit tud Putyinnak ajánlani - fejtegeti Francesco Galietti, a romai Policy Sonar tanácsadó cég alapítója. Aki az "ördöggel" akar üzletet kötni és eközben szembe megy a szövetségeseivel, annak nagyon óvatosnak kell lennie. Varsóban és Kijevben, Európa nyugati bástyáinak fővárosaiban nyilván különösen rossz szemmel nézik, hogy megtöri az orosz államfőt elszigetelő blokádot.

Az olasz kormányfőnek azonban elsősorban saját választóival van elszámolni valója, és ezen a téren nem áll valami jól. Egy éve van hatalmon, ám ez alatt az idő alatt nem sokat haladt azoknak a reformoknak a végrehajtásával, amelyektől az olasz gazdaság felrázását várják - mondja Wolfango Piccoli, a kockázatkezelési tanácsokat nyújtó Teneo Intelligencia igazgatója.

A kormány helyesen döntött azzal, hogy mérsékelte a háztartások és a munkaerő adóterheit, ám sok lépése csak ideiglenes lehet, mert az intézkedéseket a költségvetési deficit növelése árán finanszírozzák. Ha láthatóvá válik a hiány fokozatos romlása, akkor a római vezetés adóemelésekre kényszerülhet, hogy útját állja ennek. Ez nem csupán a gazdaságot fogná vissza, hanem megroggyantaná a miniszterelnök népszerűségét is. Renzi jövője attól függ, képes lesz-e fellendülő pályára állni az olasz gazdaságot.