"Az adott esetben a vezetés abszolút következetes irányvonalat képvisel a korrupcióellenes harcban".

A nagy valószínűséggel törvénytelen forrásból származó összeget Dmitrij Zaharcsenko rejtegette, aki az orosz belügyminisztérium gazdasági biztonságért és korrupcióellenes harcért felelős főosztálya T osztályának megbízott vezetője. A pénzt a nővére lakásában és más ingatlanokban, valamint a rendőr gépkocsijában találták meg. Feltételezések szerint a pénz a Nota-bank 26 milliárd eltűnt eszközállományának egy része, több mint 8 milliárd rubel. A pénzintézmény működési engedélyét tavaly novemberben vonta meg az orosz központ bank.

Zaharcsenko tagadja bűnösségét, és megfellebbezte a letartóztatásáról rendelkező bírósági végzést. Ügyvédje csaknem egymillió dollárnak megfelelő óvadékot kínált fel azért, hogy házi őrizetbe helyeztesse. A megbízott osztályvezetőt kenőpénz elfogadásával, hivatali visszaéléssel és a nyomozás akadályozásával vádolták meg.

A szövevényes ügy nyilvánosságra került részleteiből annyi derült ki, hogy Zaharcsenko kapcsolatban állt a Nova-bank vezetőivel, és elárulta nekik, hogy csalás miatt nyomozás indult ellenük. A gyanúsítottakat a figyelmeztetés ellenére elfogták. A nyomozáshoz közel álló források szerint a lefoglalt pénz nem a rendőré volt.