Már rossz, de még rosszabb lesz

Az új lengyel kormány egy év alatt maga alá rendelte a jogszolgáltatást, a biztonsági szerveket és a közmédiát azzal a céllal, hogy ellenőrzés nélkül gyakorolja a hatalmat - írta a Der Spiegel. A radikális jobboldali pártot a dühös többség juttatta hatalomra.
Barabás Júlia, 2016. december 11. vasárnap, 15:33
Fotó: MTI/EPA

Mi vezethetett el ahhoz, hogy tavaly ősszel megbukott a mérsékelt jobboldali lengyel kormány és helyét átvette a radikális Jog és Igazságosság (PiS)? - lamentált a Der Spiegel jegyzetírója, Jan Puhl. Rövid válasza az, hogy a dühös többség áll a kormányváltás mögött: a PiS védelmet ígér a társadalomnak a globalizáció ellen, és azt állítja, hogy bosszút áll az arrogáns korábbi eliten.

Ügyes szöveg

Puhl szerint Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, aki szakértők szerint az ország de facto vezetője, ügyes sztereotípiákkal heterogén tábort gyűjtött a párt köré. Mondandójának egyik eleme például az, hogy az EU megsemmisíti az értékes lengyel hagyományokat, valamint, hogy a liberálisok ártani akarnak a hazának. Az "eredmény" nem maradt el: Varsó, illetve Berlin, Brüsszel és Párizs viszonya rég nem volt olyan rossz, mint most.

A PiS-t a lengyel középosztály leszakadó részei emelték hatalomra. Hivatalnokok, bolttulajdonosok, kisvállalkozó-szolgáltatók, akik jelentős része vidéken él. Ugyanakkor lengyel szakemberek és újságírók szerint döntő szerepet játszott a párt győzelmében az azóta útjára indított 500 plusz program (a gyermekek után járó támogatások emelése, amelyet felkaptak a kisebb városokban és falvakban élő, sokgyermekes családok - a szerk.).

Nehéz partner

A német szerző szerint Lengyelország a jövőben olyan állam lesz, amelyben "a kormány minden ellenőrzést figyelmen kívül hagyva fogja gyakorolni a hatalmat". Az igazságszolgáltatási rendszer - a legutolsó vidéki bírákig - és a biztonsági szolgálatok már alárendelt helyzetben vannak.

Az EU és az ország viszonyát a lengyel néplélek - Magyarországon is ismerős - sértettségi komplexusa határozza meg. A társadalom úgy gondolja, hogy a külföldi hatalmak és erők a lengyelek akaratát figyelmen kívül hagyva döntenek a sorsukról. Ezért Puhl szerint Lengyelország nehéz partnere lesz Európa vezető hatalmainak és az EU-nak. Varsó nem fogja előmozdítani az euró átvételét  és bizalmatlanul fogja kezelni a külföldi tőkét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

reszeloaladar, 2016.12.11 15:47

Valaki hatalmat gyakorol miután megválasztották. Ez lipsi mértékkel mérve szürnyűség. A demokrácia lényege a kisebbségek véleménye a fékek és ellensúlyok. Ez a legjobb recept arra, hogy ne történjen semmi. Ezért tart ott Európa ahol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html