BUX
41516

Már tülekednek a nyugati cégek Líbiában

Még el sem ültek a harcok Líbiában, de a nyugat-európai vállalatok és kormányok már erősen helyezkednek annak érdekében, hogy minél nagyobb szeletet kapjanak az újjáépítés tortájából.

Eidenpenz József, 2011. augusztus 29. hétfő, 14:02

Bár Líbia politikai jövője még korántsem világos, a nyugati országok erősen lobbiznak, hogy minél nagyobb szerephez jussanak majd az ország újjáépítésében, jövőbeli beruházásaiban. Ma a német gyáriparosok szövetségének (Bundesverband der Deutschen Industrie, BDI) elnöke, Hans-Peter Keitel ajánlott egy nyilatkozatában szoros gazdasági együttműködést Líbának - írták német jelentések.

A múlt héten a Der Speigel szerint Guido Westerwelle német külügyminiszter udvarolta körül szép szavakkal a felkelőket, de valószínűleg hasznosabb - és jobban kompenzálja a németek visaszafogott részvételét a háborúban -, hogy a kormány már 100 millió euró hitelt szavazott meg nekik. Bár Németország tartózkodott a szavazástól, amikor a katonai beavatklozásról volt szó, a németek reménykednek abban, hogy ez nem válik komoly hátrányukra.

Az országban 7,3 milliárd eurónyi Kadhafi-pénzt zároltak, most Westerwelle amellett lobbizik, hogy ezt minél előbb szabadítsák fel és bocsássák a felkelők rendelkezésére. A háború előtt egyes becslések szerint 30-50 cég dolgozott Líbiában, amelyek munkatársaikat márciusban hazarendelték, más források szerint 100-nak is volt ott képviselete. Német üzletemberek már hetekkel ezelőtt bemerészkedtek az országba a felkelőkkel tárgyalni, de a komoly érdekeltségekkel rendelkező olasz ENI konszern is megtette az előkészületeket a visszatérésre. A közelmúltban a francia és az olasz elnök is találkozott a felkelők képviselőjével.

A franciák komolyabb politikai szerepvállalásuk, így a felkelők korai elismerése miatt reménykednek jó pozíciókban. Más országok, mint Kína, Brazília, Oroszország, India, akik nem szavazták meg a katonai beavatkozást, ugyanakkor kevés jóra számíthatnak. Nemrég a felkelők egyik vezetője tett is ilyen értelmű kijelentést a kínaiakkal kapcsolatban. A torta különben hatalmas: egy amerikai hivatal becslése szerint tavaly januártól novemberig a líbiai kormánynak 39 milliárd dollár bevétele származott az olaj- és gázexportból.

Az olaszok történelmi okokból és a földrajzi közelség okán is számos szállal kapcsolódnak Líbiához, és több olasz válallat részvényének árfolyama erősen együtt mozgott az utóbbi időben a háborús hírekkel: amikor Kadhafi rezsimének vége látszott valószínűnek, komoly emelkedéssel reagáltak, és fordítva - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az ENI konszern részvénye például múlt hét hétfőn hat százalékkal lőtt ki, nem csoda, a háború előtt külföldi olaj- és gázkitermelésének 13-15 százaléka származott az afrikai országból.

Az olaszok azonban komolyan tartanak attól, hogy az amerikaiak, britek, franciák kiszorítják őket erről a piacról. Erre okot adhat az, hogy Silvio Berlusconi elnök jó kapcsolatokat tartott fenn Moammer Kadhafi diktátorral, és sok mindenben engedett neki, például békeszerződést kötött és háborús jóvátételt fizetett a második világháború kapcsán - így a Der Spiegel.