Marad a hartalom a baloldalon Ausztráliában

Két további független képviselőt is megnyert magának az ausztrál munkáspárt, amivel eldőlt, hogy hatalmon barad Julia Gillard kormánya – a bányászati szektort érintő baloldali adótervek miatt némileg esett az S&P/ASX index.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 7. kedd, 08:26
Fotó:

A független Rob Oakeshott és Tony Windsor képviselőket meggyőzte az ausztrál munkáspárt, hogy az ő kisebbségi kormányukat támogassa a parlamentben - ezzel megszerezték a szükséges 76 képviselő támogatását, miközben a konzervatívok - két függletlen támogatásával - csupán 74 helyet szereztek.

Az Ausztrália belső területein megválasztott független képviselőket főleg az internet-infrastruktúra 39 milliárd dolláros feljesztésére vonatkozó baloldali tervek győzték meg. Andrew Hughes, az Australian National University politológusa szerint azonban valószínű, hogy egy éven belül új választások lesznek, mivel a függetlenek által támogatott kormány nem valószínű, hogy stabil marad.

Eközben az ausztrál jegybank nem változtatott az irányadó kamatlábán, elsősorban a globális gazdasági kilátások bizonytalanságára, várható lassulására hivatkozva. Az ausztrál tőzsde, az S&P/ASX esésbe kezdett a bányászati ágazat megadóztatását ígérő baloldali tervek miatt, az ausztrál dollár pedig gyengült a többi devizával szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK