Az új büdzsé is komoly nadrágszíjmeghúzást tartalmaz, akárcsak a 2012-es és a 2013-as. A kormány szeretné leszorítani az államháztartási hiányt a GDP 5,5 százalékáról 4 százalékra. Ennek érdekében többek között 12 százalékkal csökkentik a havi 675 eurónál (200 ezer forint) többet kereső állami alkalmazottak bérét.

Portugália munkabeszüntetésekkel búcsúzik az óévtől, a tömegközlekedési dolgozók tiltakoznak az ágazatot érintő lefaragások ellen. A súlyosan eladósodott ország az egyik leginkább törékeny az euróövezet tagországai közül.

A jövő év közepén jár le az a hároméves mentőprogram, amelynek keretében Lisszabon 78 milliárd eurós pénzügyi segítséget kapott az EU-tól és a Valutaalaptól. A kormány abban bízik, hogy csaknem három év recesszió után a második negyedévben beindult gazdasági növekedés tartós marad, és az ország külső segítség nélkül képes lesz magát finanszírozni a piacokról.

Elemzők szerint valószínű azonban, hogy Lisszabon elővigyázatossági hitelre szorul a mentőprogram kifutása után. Az irányadó tízéves portugál államkötvény hozama jelenleg meghaladja a 6 százalékot. Írország esetében - amely 2013 végén visszatért a piaci finanszírozáshoz - ugyanez a hozam 3,5 százalékra süllyedt a 2011. júliusi több mint 14 százalékról.