Marad a svájci jegybank ultralaza monetáris politikája

A svájci központi bank (SNB) nem változtat ultralaza monetáris politikáján, amire részben az erős frank miatt van szükség - mondta a svájci jegybank elnöke egy csütörtöki lapinterjúban.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 18. csütörtök, 11:43
Fotó: Reuters

Thomas Jordan a Corriere del Ticino című svájci lapnak azt mondta, hogy részben az erős frank és az alacsony infláció miatt van szükség a jelenlegi monetáris politika fenntartására - írja az MTI.

A svájci jegybank negatív alapkamatot alkalmaz. A látra szóló betéti kamatot mínusz 0,75 százalékon, a három havi svájci frank célsávot pedig a LIBOR mínusz 1,25 - mínusz 0,25 százalékon tartja. (Marad a negatív kamat Svájcban.)

Az SNB szerint a változatlanul fennálló geopolitikai kockázatok miatt van szükség továbbra is a svájci frank iránt befektetési menedékként jelentkező kereslet kordában tartására negatív, azaz "büntető" kamatokkal.

Thomas Jordan a csütörtökön megjelent lapinterjúban arról is szólt, hogy a "jelentősen túlértékelt" svájci frank árfolyamának védelmére, indokolt esetben az SNB továbbra is kész intervencióra a devizapiacon.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK