Marad az olcsó hitel, ki tudja, meddig

Nagyon hosszú ideig maradhat alacsonyan az amerikai központi bank alapkamata - jelentette ki a Fed január végén leköszönő elnöke.
Napi.hu, 2013. november 20. szerda, 11:20
Fotó: Napi.hu

A Fed alacsonyan tarthatja alapkamatát azt követően is, hogy lezárja havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját, sőt talán azt követően is, hogy a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá csökken - jelentette ki Ben Bernanke, a bank elnöke az amerikai közgazdászklub fórumán. A gazdasági mutatók egész csokrának kell kedvezően alakulnia ahhoz, hogy a Fed megváltoztassa a gazdaságot támogató politikáját.

A monetáris enyhítés (QE) visszavonásáról annak függvényében döntenek, hogy összességében milyen fejlődést ért el a gazdaság a legutóbbi QE 2012. szeptemberi kezdete óta. A munkaerőpiac például határozott javulást mutatott ebben az időszakban, ugyanakkor a legutóbbi munkanélküliségi adatok valamelyest kiábrándítóak. A Bloombergnek nyilatkozó egyik elemző szerint ez azt jelenti, hogy a Fed továbbra is bizonytalan abban, hogy a munkaerőpiacon elért javulás fenntartható-e a jegybank segítsége nélkül.

A kamatra tessék figyelni!

Kérdésre válaszolva Bernanke azt mondta, hogy meglátása szerint a piacok ma már a korábbinál jobban számolnak a Fednek azzal a szándékával, hogy alacsonyan tartsa a hitelköltségeket azt követően is, hogy elkezdi a QE visszavonását. Az utóbbira akkor szánhatják rá magukat, amikor a gazdaság eléggé lábra kap ahhoz, hogy a jegybank lényegében csak az alapkamattal kapcsolatos várakozások irányításával érvényesítse akaratát.

A bankelnök szerint a Fed a lakáspiac támogatásával, a pénzpiacok erősítésével és a fogyasztók anyagi helyzetének javításával segíti a középosztályt. A gazdaság bővül, a munkahelyek gyarapodnak, amiben a központi bank fontos szerepet játszik.

Eltoltuk, nem nagyon, kicsit

Bernanke elismerte, hogy az év közepén tett célzása a monetáris enyhítés visszavonásának megkezdésére  túl magasra hajtotta fel a kamatokat a nyáron. Ez nem volt sem örömteli, sem indokolt. Ugyanakkor a Fed döntéshozó testületének váratlan szeptemberi lépése, nevezetesen hogy nem kezdte el a QE visszavonását, jó lépés volt. A döntés meglepte ugyan a befektetőket, de megerősítette a Fed piacbefolyásoló előrejelzéseinek hitelességét - legalábbis ezt bizonyítja a hitelköltségek mérséklődése szeptember óta.

Bernanke végül leszögezte, hogy teljesen egyetért utódjelöltje, Janet Yellen szavaival, aki azt mondta kongresszusi meghallgatásán, hogy a normális monetáris politikához való visszatérés legjobb módja, ha ma megtesznek mindent a gazdasági fellendülés megerősítésére érdekében. Ez teszi ugyanis lehetővé a Fednek, hogy hátrább lépjen jelenlegi szerepéből. Yellen, ha a szenátus támogatja kinevezését, februártól veheti át a Fed irányítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.20 11:53

...jó az alacsony kamat nálunk is ....,akár 2.5 % is lehet tavaszra...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html