Maradnak a magyar katonák Irakban

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint nem új, hogy támadás ér magyar missziót, a helyzet nem indokolja, hogy kivonják a katonákat az országból.
Rácz Gergő, 2020. január 9. csütörtök, 08:57
Fotó: Getty Images

Folyamatosan figyelemmel kíséri a Honvédelmi Minisztérium, mi történik azon a területen Irakban, ahol a magyar katonai kontingens tartózkodik. A fontos az, hogy a katonák számára biztonságot nyújtsanak - közölte csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján Benkő Tibor, a tárca vezetője. A tájékoztatóra videokonferencián az erbíli katona misszió tagjai is becsatlakoztak - írja a hvg.hu.

Irakban két misszióban összesen kétszáz magyar katona vesz részt, az egyikben az Egyesült Államok, a másikban a NATO irányítása alatt. A katonák az iraki kormány kérésére teljesítenek feladatot, a Magyarország és Irak közötti kétoldalú megállapodás alapján - hangzott el. Benkő arról is beszélt, hogy vannak országok, amelyek a kivonulás mellett döntöttek, a többség azonban végzi tovább a feladatát.

Az iraki parlament azt követően szólította fel az ország területén tartózkodó külföldi csapatokat távozásra, hogy az Egyesült Államok egy drónnal az ország területén likvidálta Irán legfontosabb katonai vezetőjét, Kászim Szulejmáni tábornokot. A HM ekkor azt közölte: a magyar katonák maradnak. Ezt azzal indokolta a tárca, hogy Magyarország a NATO és a koalíciós műveletek résztvevőjeként hozzájárul Irak biztonságának megteremtéséhez és fenntartásához.

Irán nem sokkal később - szerdára virradóra - két iraki bázist is támadott ballisztikus rakétával, az egyik Erbíl volt, ahol a magyar katonák tartózkodnak. A kormány ezt követően annyit közölt, hogy a katonák jól vannak, egyikük sem sérült meg a támadás nyomán.

A sajtótájékoztatón bejelentkező katonák elmondták: számítottak a támadásra, elrendelték védőfelszerelés viselését. A támaszpontot célzó két rakéta közül csak az egyik robbant fel, működött a becsapódást előrejelző rendszer is.

A támadás közben a magyar állomány fegyelmezetten, szakszerűen hajtotta végre a bunkerriadós feladatokat. A védekezéshez korszerű egyéni fegyverekkel is el vannak látva.

Amikor Benkő Tibor a misszió hangulatáról érdeklődik, elmondták, nincs probléma, tudnak tájékozódni, az otthoniakkal is fel tudták venni a kapcsolatot, mindenki tudott beszélni a családjával. Arról is beszéltek, hogy minden segítséget megkapnak Magyarországról, így teljesíteni tudják feladataikat. Maradnak tehát Irakban.

Benkő szerint nem új dolog, hogy támadás éri a kontingenst, Afganisztánban ez mindennapos dolog volt. Most ráadásul sokkal felkészültebb a misszió, a helyzet így azt sem követeli meg, hogy új eszközt küldjenek ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.01.09 11:05

A 2000-es évek elején ezek a külföldi missziók önkéntes alapon működtek. Szar volt a fizetés, ellenben a külföldi misszióért szép pénzt fizettek és mellette járt még a hazai fizetés is. Nem volt ritka, hogy valaki 1 éves misszióért kapott pénzből lakást tudott venni hitel felvétel nélkül, vagy építkezni tudott belőle, persze ha a kinti szolgálata alatt visszafogott életvitele volt. Szóval sorban álltak a jelentkezők ezekért.

Azóta változott a helyzet. Egyrészt a Honvédség létszáma jelentősen zsugorodott, különösen a " valódi katonák " létszáma, akik laktanyákban szolgáltak. Az öltönyös operettkatonák létszáma persze nem csökkent. A Minisztériumban, az ÖHP-nél és a Vezérkarnál teltház van. Annyi az ezredes és a tábornok, az íróasztal mellett pöffeszkedő ember, hogy az amerikaiak is "megirigyelhetnék"...XDDDD

Szóval kevesebb a valódi katona, így most már parancs alapján mennek a katonák nagyrészt. Főleg az olyan helyekre, mint Irak, vagy korábban Afganisztán, ahol lőnek is. Ciprusra most is van jelentkező, mert ott nem történik semmi, kellemes az éghajlat...lényegében egy nagy fizetett nyaralás.

A nagy kérdés persze az, hogy parancs alapján Magyarországtól többezer km-re el kell e vinni magyar katonákat. Olyan helyekre ahol lőnek vagy lőhetnek rájuk. Mindezt úgy, hogy nem mi okoztuk az ottani bajt. Azért megyünk oda, mert az aki csinálta a káoszt ( USA 2. Öbölháborúja ) megkér bennünket, hogy merjünk és segítsünk rendbe tenni azt a kupit amit ő csinált, akár magyar katonák élete árán is.

Benkő Miniszter persze leszarja, hogy mi lesz. Őt a kipcsak vajda azért választotta Vezérkari Főnöknek, majd Honvédelmi Miniszternek, mert végrehajt minden utasítást, az embereit ( katonáit ) pedig letojja. Erről már katona korában is híres volt. Egyetlen beosztottjáért sem állt ki soha sem. Reméljük emberéletet nem kell áldozni ezért a döntésért. Halt már meg magyar katona ebben a térségben korábban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html