Maradt az alapkamat Dél-Koreában

A dél-koreai jegybank csütörtöki ülésén nem módosította az alapkamat rekordalacsony 0,5 százalékos értékét, miközben az eddig vártnál valamivel szerényebb gazdasági visszaesésre számít az idén - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. november 26. csütörtök, 18:15
Fotó: Pixabay

A jegybank monetáris tanácsának üléséről kiadott közlemény szerint a központi bank a hazai össztermék (GDP) idei visszaesésével kapcsolatos várakozását 1,1 százalékra fogta vissza a negyedévvel korábban várt 1,3 százalékról.

A jegybank szakértői szerint Dél-Korea idei exportja 1,6 százalékkal mérséklődik az eddig becsült 4,5 százalékos visszaesés helyett, jövőre pedig már 5,3 százalékkal nőhet. A lakossági kiadások idei várható visszaesését 4,7 százalékról 4,3 százalékra korrigálták, jövőre pedig 3,1 százalékos bővülését valószínűsítik.

A jegybank új előrejelzése szerint a jövő évi GDP 3 százalékkal nő az augusztusban várt 2,8 százalék helyett.

Dél-Korea GDP-je az első negyedévben 1,3 százalékkal, a második negyedévben 3,2 százalékkal csökkent, a harmadik negyedévben 1,9 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben.

Az adatok jegyzése óta kétszer csökkent Dél-Korea GDP-je: 1980-ban 1,6 százalékkal, 1998-ban pedig 5,1 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.11.26 18:44

"az eddig vártnál valamivel szerényebb gazdasági visszaesésre számít az idén"
----
Ja, mert a dél-koreai cégek sorra települnek ide, az ócó munkaerő meg az állami támogatások miatt.
---
Az első fél évben Dél-Korea volt Magyarország legnagyobb külföldi beruházója, 350 milliárd forintos összeggel.
Öt év óta most fordult elő először, hogy Magyarországon az első fél évben befektetési értékben és az új munkahelyek számában nem a németeké, hanem Dél-Koreáé az első hely - mondta, hozzátéve, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2018-ban 50, míg 2019 első hat hónapjában 41 százalékkal emelkedett.
https://www.origo.hu/gazdasag/20190723-hatalmas-autoipari-beruhazas-erkezik-del-korea.html
---------------
Orbán épp most jelentette ki, hogy a német cégek 6 milliárd eurót kivisznek innen, és 4,1 milliárdot kapunk, tehát az EU nem támogat minket.
Ehhez kapcsolódó kérdés Orbánhoz:
Dél-Korea mennyivel támpgat minket, és mennyit visz ki? He?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html