BUX
38240

Maradt a negatív alapkamat Svájcban

Nem változtatott a negatív alapkamaton a svájci jegybank, megerősítette ugyanakkor hajlandóságát nyíltpiaci beavatkozásokra a "jelentősen túlértékelt" frank árfolyamának gyengítése érdekében.

MTI, 2016. március 17. csütörtök, 10:20

A piaci várakozásoknak megfelelően, a svájci jegybank (SNB) monetáris tanácsa csütörtöki ülésén nem változtatott a mínusz 0,75 százalékos betéti kamaton. A svájci frank árfolyama erősen túlértékelt.

"A globális gazdasági kilátások kissé romlottak az elmúlt hónapokban és a nemzetközi pénzpiacokon is fokozódott a volatilitás" - fogalmaz az SNB indoklása, hangsúlyozva, hogy mindezek türkében a negatív kamatláb és a jegybank beavatkozási készsége enyhíti a frankra ható nyomást, a jegybank monetáris politikája pedig hozzájárul az árak stabilizálásához és a gazdasági aktivitás élénkítéséhez - írják közleményében a jegybank.

Az SNB mínusz 0,8 százalékra csökkentette idei inflációs előrejelzését a decemberi mínusz 0,5 százalékról. A 2017-es inflációs előrejelzést pedig 0,1 százalékra mérsékelte 0,3 százalékról. A jegybank svájci gazdasági növekedési előrejelzését az idei évre 1,0-1,5 százalékra csökkentette az eddigi 1,5 százalékról.