BUX
36940

Maradt a patthelyzet - jöhet az államcsőd?

Úgy tűnik, nem történt érdemi előrelépés azon a minicsúcson, amelyen az eurózóna legfontosabb vezetői és a görög miniszterelnök egyeztettek egymással Görögország csődjének elkerülése érdekében. Mindenki reformról beszél, csak nem ugyanazt értik ez alatt a szó alatt.

Napi.hu, 2015. március 20. péntek, 14:07

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ugyan letette a főesküt az eurózóna legbefolyásosabb vezetői előtt, hogy kormánya elővezeti azt a gazdasági reformtervet, amely alapján a nemzetközi közösség továbbra is vállalhatja Görögország finanszírozását, ám ennél konkrétabb eredményekről nem tudott beszámolni. Mint mondta optimistábban állt fel a tárgyalóasztaltól, mint ahogy leült.

Az egyeztetésen Agela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Jeroan Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke vett részt. A tanácskozásról kiadott közlemény szerint a kölcsönös bizalom légköre lengte be kerekasztal-tárgyalást, ám Merkel világossá tette, hogy a görögök nem számíthatnak több pénzre addig, amíg nem gurítanak valamit költségvetésük egyensúlyban tartásával és a reformokkal kapcsolatban.

Süketek párbeszéde?

Német jóvátétel civil módra
Egy német házaspár 875 eurót fizetett be háborús jóvátételként egy görög település szociális alapjába - jelentette az AFP. A Görögországban pihenő Nina Lahge és Ludwig Zacaro Nafplio kikötőváros önkormányzatán jelentkezett, mert a görög függetlenség visszanyerése után a 19. században egy ideig ez a település volt az ország fővárosa volt. A házaspár abból az 1942-es kényszerhitelből indult ki, amelyet a náci Németország vett fel Görögországtól. Ez akkor 476 millió birodalmi márka volt,a melynek mai értékét 70 milliárd euróra becsülték. Ezt osztották el hazájuk 80 milliós népességével, így jött ki a 875 euró. Sajnálták, hogy nincs náluk annyi pénz, amennyiből mindkettejük jóvátételét kifizethették volna.

Éppen egy hónap telt el ezóta, hogy Athén megállapodott az EU-IMF segélyprogram négy hónapos meghosszabbításáról, ám azóta nem sokat haladtak előre a tárgyalások arról, hogy konkrétan mit vállalnának a görögök donorok pénzéért cserébe. A süketek párbeszédére utal, hogy Ciprasz és az uniós hitelek nagyját adó Németország vezetője, Angela Merkel egészen mást ért a reform szó alatt.

A görög vezető arról beszélt, hogy senki sem vár megszorításokat kormányától. Ezzel az előző athéni kormány és a hitelezők megállapodásában szereplő intézkedésekre célzott. Ezért akarnak új reformtervvel előállni. Merkel viszont leszögezte, hogy a február 20-ai megállapodás a kiindulópont, amely óta jottányit sem léptek előre. Ez azt jelenti, hogy a németek a korábbi egyezség feltételeihez, azaz az abban szereplő reformokhoz tartják magukat.

Hétfőn folytatják

A kancellár asszony hangot adott csalódottságuknak azzal kapcsolatban, hogy a görögök nem mutatnak lényeges előrehaladást február végéhez képest. Anélkül, hogy konkrét összegekről beszélt volna, jelezte, hogy ha adnak pénzt az athéni kormánynak, annak forrása az EU-IMF hitel maradéka (7,2 milliárd euró), illetve az Európai Központi Banknál lévő görög kötvények hozama (nagyjából kétmilliárd euró) lehet.

A görög fél megígérte, hogy kifizeti a pénteken lejáró kétmilliárd eurónyi államadósságot. Egy uniós tisztviselő azt mondta a Bloombergnek, hogy becslésük szerint a görögök most már kihúzzák valahogy áprilisig államcsőd nélkül. A következő fontos esemény hétfőn lesz, amikor Ciprasz Berlinben találkozik Merkellel. Az Európai Bizottság közleményben jelezte, hogy az eurózóna pénzügyminiszerei készek azonnal találkozni, hogy megvitassák az athéni kormány újabb javaslatait.

Elfogyott a türelem, vége az udvariaskodásnak
Görögország eurózónás partnereinek elegük van az athéni kormány alkuképtelenségéből és egységesek abban, hogy az athéni kormányfőnek világos tervvel kell előállnia a holtpont feloldásra - idézte a Bloomberg Peter Kazimir szlovák pénzügyminisztert, aki az eurótagállamokban dolgozó kollégái nevében beszélt. Kezdünk kifogyni a türelmünkből és egyre kevésbé vagyunk hajlandóak arra, hogy meddő vitákat folytassunk. Nem vagyunk biztosak abban, hogy a görögök nyílt lapokkal játszanak, illetve hogy nem számolnak különböző forgatókönyvekkel. 2006 óta járok Brüsszelbe, de ilyen egységes véleménnyel még nem találkoztam azzal kapcsolatban, hogyan kellene kezelni egy fizetési nehézségekkel küszködő országot - tette hozzá a szlovák pénzügyek irányítója.Túl sok a politikai és kevés a gazdaságai érvelés, miközben szinte semmit sem tudunk a görög költségvetés következő néhány hónapos kilátásairól. Nem leszünk udvariasak a továbbiakban, nem fogunk tartózkodni attól, hogy kommentáljuk a görögök lépéseit - tette világossá Kazimir. A bizalom nagyja elfogyott. Ez a figyelmeztetés egy felemelt új, amelyet Athénban valakinek meg kellene látnia.