A BNR igazgatótanácsa keddi ülésén született döntés immár sorozatban a második, amikor az alapkamatot változatlanul, a történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékon tartják.

A bankok kötelező tartalékrátája a lej eszközökre 8 százalék, a valutára 14 százalék maradt. A legtöbb elemző számított a román központi bank döntésére, hiszen mindenki arra vár, hogy tisztázódjon: a román kormány és a parlament csökkenti-e a 24 százalékos forgalmi adót január 1-től, és ha igen, milyen mértékben. Korábban 19 százalékra akarták mérsékelni, de Klaus Iohannis román elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az erről szóló törvénytervezetet.

Mugur Isarescu, a BNR kormányzója már egy korábbi nyilatkozatában előrevetítette, hogy nem lesz újabb alapkamat-csökkentés, miután júniusban az éves infláció negatív tartományba került, és 3 százalék feletti gazdasági növekedés várható az idén. Júniusban 1,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a fogyasztói árak az egy évvel korábbiaknál.

Legutóbb a BNR májusban vágott 25 bázispontot, akkor szállította le 2 százalékról 1,75 százalékra az irányadó kamatot. A román jegybank az idén négyszer csökkentette az alapkamatot, tavaly ötször. Elemzők arra számítanak, hogy az alapkamat az év végéig változatlan marad.