Óriási sorok alakultak ki az USA-ban a szavazófülkék előtt azokban az államokban, amelyek megengedik a korai voksolást - derül ki a CNN összeállításából. Tizenhárom államban van lehetőség erre személyes vagy levélben feladott szavazattal - péntekig 23 millióan adták le ezzel élve voksukat. A hét végén azonban az Ohio állambeli Columbusban volt olyan szavazókör, amelybe csak hatórás sorban állás után lehetett bejutni. Ezt már nem mindenki vállalta. Mint kiderült, akadt olyan elszánt szavazó, aki már vasárnap reggel fél 7-kor helyet foglalt az ajtók előtt, pedig azokat csak délután 1-kor nyitották ki.

Floridából ötórás sorban állásról érkeztek hírek, ám akik ott voltak, azt mondják, hogy a szobrozás ellenére jó a hangulat. Úgy tűnik, mindenki nagyon elszánt: ha törik, ha szakad, leadja a szavazatát. Florida mindkét elnökjelöltnek nagyon fontos, és úgy tűnik, legalábbis sikerült kedvet csinálniuk a választáshoz, hiszen ebben az államban vasárnap négymillióan adták le személyesen vagy levélben voksukat.

Indianában a korábban tapasztaltnál erősebb a részvételi hajlandóság, helyi tisztviselők szerint óriási az érdeklődés. Ebben az államban is hosszú sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt, akárcsak a kaliforniai San Diegóban, ahol három órát is hajlandóak voltak várakozni a bejutásra az emberek.

Obama tuti befutó?

A The Washington Post eközben azzal állt elő, hogy a John McCain, a republikánusok jelöltje a legkedvezőbb esetben sem tud nyerni Barack Obamával, demokrata riválisával szemben. A liberális napilap úgy kalkulál, hogy McCain ideális esetben sem tudja megszerezni a győzelemhez szükséges 270 elektort. A demokrata jelölt 227 biztos elektori szavazattal számolhat 18 államban - köztük van Kalifornia és New York -, míg a republikánus politikus 126 tuti elektort tudhat maga mögött 16 államban - amelyek közül Texas a legnagyobb.

Az újság és az ABC News közös felmérése szerint Obama megerősítette előnyét a gazdasági kérdések kezelése terén, visszaverte azt a vádat, hogy az egekig emelné az adókat és egyértelműen többen gondolják azt, hogy jobban kezelné a jelenlegi váratlan válságot, mint McCain. A republikánus jelöltnek ugyanakkor sok fontos államban sikerült csökkentenie lemaradását ellenfelével szemben.

McCainnak szembe kell néznie azzal, hogy a korai szavazók nagy többsége Obamát támogatja. A Washington Post szerint 59-40 százalékos előnyre tett szert ebben a körben a színes bőrű politikus, amit igen nehéz lesz ledolgozni a következő néhány órában, hiszen lényegében már ebben számolandó a hátra lévő idő a normál választásokig. Emellett Obama támogatói lelkesebbek és sikeresebbnek tűnnek az ismerősök megnyerésében, mint McCain hívei.

Az életkort kockázati tényezőnek tartó szavazók 62 százaléka szerint a 72 éves republikánus jelölt kora problémát okozhat, ha ő lesz az elnök. Júniusban még csak 50 százalék volt ez az arány.

Palin ellőtte munícióját

A CNN/Opinion Research Corporation felmérése szerint Sarah Palin, McCain alelnökjelölt oly mértékben veszített népszerűségéből, hogy az már mérhetően rontja főnöke esélyeit. A valószínűleg szavazók 57 százaléka nyilatkozta azt, hogy Palinnak nincsenek meg a képességei az elnöki pozíció ellátására, ami, ugye, akkor lenne aktuális, ha McCain akadályoztatva lenne. Ez szeptemberhez, a politikus asszony színre lépéséhez képest 8 százalékpontos emelkedést jelent.

Akkoriban a megkérdezetett 53 százaléka választotta volna a magát hokianyukának nevező Palint Joe Bidennel, Obama alelnökjelöltjével szemben, míg most Biden 12 százalékponttal veri ellenfelét. Úgy tűnik, minél többet tud meg a nagyérdemű az alaszkai kormányzó asszonyról, annál kevésbé kedveli őt.

A felmérés szerint Obama 52-48 arányban van McCain előtt, ami a hibahatárt figyelembe véve, nem jelent biztos győzelmet. Ezzel szemben az Obama-Biden páros már 54-46 arányban előzi a McCain-Palin kettőst, ami azt jelent, hogy a hokianyuka elvesz legalább 2 százalékot főnöke imázsából. Egy szoros befutónál ez döntő lehet.

Végül van valaki, aki azzal segít a legtöbbet McCainnak, hogy eltűnt a színről. George Bush, aki januárig még az USA elnöke, péntektől hétfőig semmiféle nyilvános szereplést nem vállalt, és visszavonult Camp Davidbe, az amerikai elnökök nyaralójába. Szóvivői szerint az országot sújtó válság kezelésének további lépésein dolgozik, ám mindenki előtt nyilvánvaló, hogy nem kívánja rontani republikánus politikustársa esélyeit. A CNN/ORC legutóbbi közvélemény-kutatása szerint népszerűségi mutatója 28 százalékon áll, ami rekordalacsonynak számít a béna kacsa státusba került elnökökkel összehasonlítva.